hirdetés

Előzetesbe került az a négy Bács-Kiskun megyei gyanúsított, akik ellen a NAV milliárdos csalás gyanúja miatt indított nyomozást. A kerekegyházi cég szállított hatástalan kézfertőtlenítőket és baktériummal szennyezett ásványvízet állami szervezeteknek. A cég a jó politikai kapcsolatainak köszönhetően súlyos vissza nem térítendő milliárdokat is kapott .

 

A kecskeméti Járásbíróság elrendelte az előzetes letartóztatást annak a négy személynek, akiket bűnszervezet tagjaiként elkövetett csalással gyanúsít a NAV. Az érintettek mind a kerekegyházi Gladioulus Kft.-hez köthetöek, amely súlyos vissza nem étérítendő milliárdokat nyert az államtól és, amely cég a hatástalan kézfertőtlenítői miatt és a baktériummal szennyezett ásványvízeivel robbant be a címlapokra.

Az Esti Újság értesüléseit a Bács Kiskun Megyei Főügyészség megerősítette.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő bűnügyben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 2020. augusztus 12-én négy gyanúsított letartóztatásának elrendelésére tett indítványt.

A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 13-án az ügyészi indítvánnyal egyetértve valamennyi gyanúsított letartóztatását elrendelte. Egy gyanúsított esetében a nyomozási bíró végzése végleges, a többi gyanúsított és védője fellebbeztek a letartóztatás elrendelése ellen. Az ügy további részleteiről a nyomozás érdekeire tekintettel nem áll módomban tájékoztatást adni.-írta az Esti Újság kérdésére Dr. Schmidt Gábor főügyészségi csoportvezető ügyész,
sajtószóvivő.

Mint ismeretes múlt héten a NAV Bűnügyi Igazgatóságának munkatársai jelentek meg Kerekegyházán egy élelmiszeripari cégcsoport telephelyén, iratokat szedtek össze, számítógépeket gyűjtöttek be, IT-mentéseket végeztek, benéztek a raktárakba, irodákba. Ezt megelőzően pedig, hajnalban őrizetbe vették a cégcsoport irányítóját, tulajdonosát, Bajáki Edét. Információnk szerint rajta kívül még hárman kerültek akkor bűnügyi őrizetbe.

A cégcsoport két zűrös ügyben is érintett volt, amely komoly felháborodást keltett.

A Gladiolus Kft.egyik fura története, hogy hatástalan kézfertőtlenítőt terített, és még a koronavírus-járvány európai terjedésének kezdetén is szállított ki belőle. Végül a megyei tiszti főorvos kivonatta a forgalomból a kézfertőtlenítőt, mivel használata járványügyi kockázatot rejt. Ez után a NAV razziát tartott a raktáraknál.

Nem sokkal később kiderült, hogy veszélyes baktériumot tartalmaz a cégcsoport másik tagja, a Hírös-Vitál Zrt. által gyártott Hírös ásványvíz. A problémás vízből a Gladiolus szállított be az Országos Vérellátó Szolgálathoz is, még a koronavírus-járvány alatt is, több ezer palackkal. A megyei kormányhivatal ez után betiltotta a palackozást, és kivonta a forgalomból a szénsavmentes ásványvizet.

Tudomásunk szerint a NAV-vizsgálat most a Hírös-Vitálra koncentrál. Ez a cég 2017-ben bő 7 milliárd forintos állami támogatást kapott egy élelmiszeripari feldolgozóüzem építésére a kerekegyházi telepen.

A cég több száz dolgozó foglalkoztatását vállalta, a telepen azonban messze nincs ekkora mozgás, a befőttrészleg több mint egy éve áll, az ásványvíz-palackozás több hónap szünet után nemrég újraindult, aztán megint leállt, a chipsüzem áll, a lekvárkészítés kisüzemi méretekben folyik csak. Az állami támogatást csarnokokra és technológiára, gépsorokra kapta a cég. A csarnokok állnak, de – úgy tudjuk – a NAV nyomozóit kifejezetten foglalkoztatták a helyszínen a gépsorok, amelyek forrásaink szerint Kínából érkezhettek, használtan.

A Hírös-Vitálban tulajdonostárs a piarista rendhez köthető PBG FMC Kockázati Tőkealap, a piaristák pedig egyik tagjukat, a tartományfőnökség forrásszervezési igazgatóját, Svastits Gézát delegálták a cégbe, ő is a Hírös-Vitál igazgatósági tagja az Opten céginformációs adatbázisa szerint. Érdekes, hogy Bajáki Ede egyébként Kecskeméten piarista iskolába járt.

Svastist az ügyről ezt írta.

Szomorúan és megdöbbenve vesszük tudomásul, hogy ez történik az említett vállalkozással. A cég elleni hatósági vizsgálatról nincs további információnk.-közölte Svastits Géza.

( Csákány )