hirdetés

10 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki a rendőrség a Teréz körúti robbantási ügyben – közölte Papp Károly országos rendőrfőkapitány. Ilyen nagy nyomravezetői díjat az utóbbi időben nem nagyon fizettek. Azonban mindez azt is jelentheti, hogy sok információ az elkövetőről még nincs a magyar FBI birtokában. Az is nehezítheti a nyomozást, hogy hét lehetséges ok áll a robbantás hátterében, amit természetesen nem árultak el a nyomozók.

helyszineles-robbantasBár hajtóvadászat indult a Teréz körúti robbantó ellen, sok információ még nincs róla. Feltehetőleg ezért is ilyen nagy, 10 milliós a nyomravezetői díj. Bár a környéken rengeteg a térfigyelő kamera, kérdés ezek milyen minőségű képet tudtak készíteni az elkövető személyéről. Persze ezek kielemzése is sok időt vesz igénybe, így előbb-utóbb lesz valamiféle eredmény.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóirodája több ember sérelmére elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, a rendőrség pedig arra kéri lakosságot, hogy aki üzemeltet a környéken térfigyelő kamerát, az tartsa meg a felvételt 30 napig. Az ügyben hétfőre összehívták az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát, a nyomozás állásáról pedig drámai sajtótájékoztatót tartott a rendőrség, még a bajba jutott rendőrök segélykérését is lejátszották.
Papp Károly rendőrfőkapitány ezután közölte, hogy a rendőröket megműtötték, állapotuk stabil, a rendőrnő altatásban van.

Azt is elismerte a főkapitány, amit már korábban az Esti Újság megírt, hogy házi készítésű, repeszekkel töltött bomba robbant. Egy férfit keresnek, aki kb. 170 cm magas, 20-25 éves, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, fehér sportcipőt és kék farmert viselt.

Papp Károly azt mondta, hogy egyértelműen a rendőrök voltak a célpontok, ki akarták végezni őket.

– Meg fogjuk találni az elkövetőt, hajtóvadászatot indítottunk ellene – tette hozzá. A nyomozásban 145 térfigyelőkamera-felvételt foglaltak le, és elemeztek eddig. Együttműködik velük a Polgári Titkosszolgálat és a Nemzeti Védelmi Szolgálat is.

Papp Károly azt is közölte, hogy 10 millió forint nyomravezetői díjat tűztek ki az ügyben, szigorítják a reptér és a határok védelmét, ezeken főleg robbanóanyagokat keresnek majd.

Kérdésre válaszolva a főkapitány megerősítette, hogy minden kétséget kizáróan a rendőrök voltak a célpontok, erre bizonyítékaik vannak, de erről nem árult el részleteket. Annyit mondott, hogy másfél éve, naponta mozgó járőrök járják be a robbantásban érintett útszakaszt.

A rendőrök hét verziót állítottak fel arra, hogy mi állhat a robbantás hátterében, de erről sem árult el részleteket. Azt sem, hogy a terrorizmus, mint lehetséges ok, köztük van-e.

(Fotó: MTI)