hirdetés

Zavaros behajtási ügy bontakozott ki Szlovákiában abból, hogy sikerült utolérni pár olyan szlovák rendszámú autósokat, akik magyar területen bliccelték el a parkolási díjat. Többen kiakadtak ezen, hisz a szlovák autósok adatait nem lehet kiadni csak súlyos bűncselekmények miatt.

 

sztlovák rendszámA mai napig sok SK-rendszámú járművel találkozhatunk a magyar utakon: a papíron Szlovákiában adminisztrált, de magyar tulajok járműveivel, ahogy a hozzánk átruccanó szlovákokkal egyaránt. Csakhogy a szlovák – ahogy más külföldi – rendszám járulékos, a parkolótársaságok számára hátrányos következménye, hogy nagyon nehéz behajtani ezektől az üzemben tartóktól a bírságot, ha nem fizeti ki a parkolási díjat valamelyik fizetőövezetben. Sőt behajthatatlan volt eddig.

Persze a szlovák rendszámos autósok szélvédőjére is rákerül ilyen esetekben a köznyelvben csak mikuláscsomagnak becézett fizetési felszólítás-csekk kombó. Csakhogy a fizetés elmaradása esetén a hatályos szabályok szerint postán kell elküldeni a felszólítást – és ez az a pont, ahol megnehezedik a külföldi behajtás. A szlovák rendelkezések szerint ugyanis az ottani járműnyilvántartásból csak meghatározott bűncselekmények és szabálysértések esetén adják ki az üzemben tartó adatait, és a parkolási díj vagy az autópálya-használat elbliccelése nem tartozik ezek közé.

Ezért lepődhettek meg nemrég a szlovák rendszámos autósok, amikor fizetési felszólítást hozott a posta egy Nagy & Partners s.r.o. nevű ügyvédi irodától korábbi, magyar területen kiérdemelt parkolási díj elbliccelése miatt. Szlovákiában a Körkép írta meg, hogy a fizetési felszólítások egy galántai ügyvéd irodájától érkeznek, méghozzá az Equal SK s.r.o. nevű cég meghatalmazására hivatkozva.

A szlovák cég honlapján található információk alapján a meghatalmazási lánc végén magyar önkormányzatok vannak: 6 fővárosi kerület, illetve azok parkolótársasága, valamint Esztergom parkolási cége hatalmazta fel az Equal SK s.r.o-t, hogy teljes jogkörrel behajtsa a magyar parkolási bírságokat. A meghatalmazások eredeti változata magyar és szlovák nyelven is elérhető, ahogy az a megbízás is, amiben a galántai ügyvédi irodát hatalmazzák meg a bliccelők üldözésével.

Aki nem fizeti ki a parkolási díjat, azzal szemben természetesen legálisan indul eljárás, csakhogy a szlovák lap szerint állítólag több szempontból is aggályos a pénzbehajtás módja. Azt állítják, hogy az ügyvédi felszólítás a szlovákiai kanyar miatt óhatatlanul csak az eljárási határidő letelte után ér oda, ami jogvesztő hatályú. Vagyis a magyar önkormányzatokra hivatkozó ügyvédi felszólítással egy olyan pénzkövetelést próbálnak behajtani, ami már megszűnt, amennyiben a határidő letelte után ér a címzetthez. Ennél is súlyosabb kérdés, vajon honnan tudja a tilosban járók adatait a cég, illetve az ügyvéd, ha egyszer a hivatalos nyilvántartásból ezek ilyen célra nem adhatóak ki.

Már majdnem tízen fordultak hozzám, magánszemélyek és cégek egyaránt, akik váratlanul ilyen felszólítást kaptak egy korábbi, magyarországi parkolás miatt. Ezek közt van több évvel ezelőtti parkolás miatt küldött megkeresés is, ami már rég nem behajtható. De erre persze nem figyelmeztetnek a levélben – mondta Czirfusz György, dunaszerdahelyi ügyvéd.