hirdetés

Vádat emeltek a Ludastói halálos buszbaleset miatt. Két ember meghalt és két kisiskolás súlyosan megsérült a balesetben. Az eddigi szakértői vélemények szerint a balesetet az is okozta, hogy az útra belógtak a növények és így zavarták a látást. Azonban a buszos az úton nem is mehetett volna. Az Esti Újság által megkérdezett jogi szakértők szerint az önkormányzat örülhet, hogy nem lett vádlottja az eljárásnak.

 

ludastói busztargédiaHalálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ügyész a 2016. szeptember 05-én Ludastó közelében történt buszbaleset ügyében.

A vádirat lényege szerint a már több éve az iskolabuszt vezető vádlott 2016. szeptember 05-én délután, a tanítás után autóbusszal szállította haza a diákokat Érpatakra. Az autóbuszon 49 tanuló és 2 pedagógus utazott. A vádlott a járművel Ludastó irányából haladt Geszteréd felé egy olyan úton, ahol 7,5 tonnánál nehezebb járművek nem is közlekedhetnek. Az alig 4 méter szélességű, egyenetlen felületű, oldalról növényzettel benőtt, vizes úton a vádlott a megengedett sebességgel haladt, azonban a kanyarokat nem láthatta be a dús növényzet miatt.

Szintén ebben az időben haladt a vádlott által vezetett autóbusszal szemben egy kistehergépkocsi, melyben a vezetőn kívül még két személy utazott, akik éppen munkából tartottak hazafelé.

Az autóbusz és a kistehergépkocsi egyidőben érkezett a növényzet miatt be nem látható kanyarba, egymást későn észlelték, és bár a vádlott az autóbuszt próbálta jobbra kormányozni, ennek ellenére a két jármű összeütközött.

A baleset következtében a kistehergépkocsi vezetője és egyik utasa olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életüket vesztették. Az autóbuszon utazó két gyermek szintén súlyos sérüléseket szenvedett, gyógyulásuk fél évre tehető, azonban újabb szakértői vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy maradandó fogyatékosság nélkül meggyógyulnak-e. Az iskolabusz utasai közül 20 diák, 2 pedagógus, illetve a vádlott, valamint a kistehergépkocsi másik utasa 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A vádirat szerint a balesetért a vádlott azért felelős, mert a megengedettnél nagyobb össztömegű járművel közlekedett, sebessége nem felelt meg az út- és látási viszonyoknak, valamint nem vette figyelembe azt, hogy a keskeny úton a padkára kellett volna lehúzódnia ahhoz, hogy a két jármű egymás mellett elférjen. A nyomozás adatai szerint a kistehergépkocsi elhunyt vezetője is felelős a balesetért, azonban vele szemben a nyomozást a rendőrség megszüntette.

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség felhívta az utat kezelő önkormányzatot arra, hogy tegyen intézkedést annak érdekében, hogy az érintett úton biztonságosan lehessen közlekedni.

Az ügyész azt indítványozza a bíróságnak, hogy a vádlottat ítélje fogházbüntetésre, és tiltsa el a közúti járművezetéstől, valamint kötelezze a közel 700.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére.