hirdetés

Ünnepel Ferihegy
2020-05-08 20:10

Hetven esztendős lett a ferihegyi repülőtér – első terminálja 1950 májusában kezdte meg működését. A jeles évforduló alkalmából összegyűjtöttünk neked öt izgalmas érdekességet, melyet eddig talán még nem tudtál hazánk mára már ikonikussá vált repülőteréről!

 

Ferihegyen már a második világháboró első szakaszában építeni kezdtek egy repülőteret, ám a világégés során ez súlyosan megrongálódott. 1947-ben kezdték újjáépíteni azt az épületet, melyet az utazóközönség most 1-es terminálként ismer, és végül 1950. május 7-én adták át. A későbbi Malév elődje, a Maszovlet légitársaság innen folytatta működését.

A szőlőbirtokos Mayerffy Ferenc volt a terület névadója még a 19. században. Az ominózus hegyet, illetve a 147 méteres homokos dombot a létesítmény építése során, a negyvenes években eltüntették. A repülőteret 2011-ben, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóján nevezték át Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, de nekünk már csak Ferihegy marad.

Az elmúlt évtizedek során természetesen számos nyugati híresség is megfordult Ferihegyen. Közéjük tartozott Diana hercegné, aki épp népszerűsége csúcsán, 1990-ben látogatott hazánkba. A repülőtéren is készült róla egy fotó.

A repülőtér várócsarnokát ifj. Dávid Károly tervezte. A modernista épület 2004-ben esett át jelentős ráncfelvarráson, 2005-től pedig a fapados légitársaságok járatai indultak innen. 2012-ben viszont bezárták a terminált, akkor minden járat a 2-es terminálhoz került. Ma rendezvényhelyszínként működik.