hirdetés

Ukrajna és a háború
2022-03-10 00:31

Az ukránokat ért orosz támadás továbbra is tart. Kijevben egyre nagyobb a félelem. Csernobilben nem kap áramot az atomerőmű. Újabb 12 órás tűzszünet kezdődik. Mariupolban apokaliptikus a helyzet. Rengeteg a civil áldozat. Ukrajna nem kap vadászgépeket. Összességében Ukrajna magára lett hagyva a NATO semmit nem tesz, az EU semmit nem tesz csak a gáz és kőolaj jöjjön Oroszországból, ez a legfontosabb a politikusoknak.

 

Egyre növekszik a félelem attól, hogy Kijevet bekerítik, és az AFP azt látja, hogy az orosz csapatok közelebb nyomulnak a fővároshoz, miközben egy zenekar eljátssza Európa himnuszát, az „Öröm Ódáját” a város központi terén, hogy fokozza a hangulatot.

Teljesen lekapcsolták a csornobili erőművet, amely 1986-ban a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája volt. Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete, a NAÜ arra figyelmeztet, hogy a jelenleg orosz kézben lévő erőmű már nem továbbít adatokat, de azt állítja, hogy nem lát “kritikus hatást a biztonságra”.

Moszkva és Kijev 12 órás tűzszünetben állapodott meg annak érdekében, hogy a civilek elmenekülhessenek öt súlyosan megtépázott területről, köztük Kijev környékéről, és 5000-en jutnak el az orosz határhoz közeli Szumiból.

Mások abban reménykednek, hogy elkerülhetik a Vöröskereszt által „apokaliptikusnak” nevezett helyzetet az ostromlott déli Mariupol kikötőben, amely kilenc napja víz és áram nélkül áll.

Legalább 10 ember meghalt, amikor az orosz hadsereg „tüzet nyitott” otthonokra és más épületekre a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városában – közölte egy helyi tisztségviselő.

Az Egyesült Államok betiltja az orosz olajimportot, „elvágva az orosz gazdaság fő ütőerét”, Nagy-Britannia szerint ez év végéig ugyanezt teszi majd, az Európai Unió pedig kétharmadával csökkenti a gázimportot. De igazából sok tagállam nem él ezen szankcióval, fontosabb az olaj és a gáz, mint az ukránok.

Moszkva azzal vádolja Washingtont, hogy „gazdasági háborút üzent”.

A Pentagon elutasítja azt a lengyel ajánlatot, hogy orosz gyártmányú MiG-29-es vadászrepülőgépeit egy németországi amerikai támaszpontra szállítsák, és végül Ukrajnának adják át, tartva a Moszkvával való szélesebb körű konfliktustól.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök így könyörög: „Nézzétek, háborúban állunk! Küldjetek nekünk repülőket.”

Az amerikai törvényhozók 14 milliárd dolláros segélycsomagról szavaznak Ukrajnának, Kanada pedig további 50 millió dolláros katonai felszerelést ígér.

Az EU további 14 Kremlhez köthető orosz oligarchát és több mint 146 politikust vett fel a szankciók feketelistájára, szigorítja a kriptovaluta-átutalások ellenőrzését, és az ukrajnai háború miatt az orosz tengeri szektort veszi célba.

Nagy-Britannia lefoglalt egy magánrepülőgépet, amely állítólag Eugene Shvidler orosz oligarchához köthető.

A Fitch hitelminősítő ügynökség ismét leminősítette Oroszország államadóssági-besorolását, mondván, hogy a fizetésképtelenség „küszöbön áll”.

Az orosz és az ukrán külügyminiszter négyszemközt tárgyal Törökország déli részén csütörtökön az invázió óta az első magas szintű kapcsolatfelvételen.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint Oroszország 12 milliárd dolláros, Németországba tartó, ellentmondásos Északi Áramlat 2 gázvezetéke „halott”.

A Heineken söróriás leállítja a sörfőzést és az értékesítést Oroszországban, a McDonald’s, a Coca-Cola, a Starbucks és a Universal Music is felfüggeszti működését.

Az amerikai hírszerzés vezetői szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „dühös és frusztrált”, figyelmeztetve, hogy valószínűleg „megduplázza az orosz hadsereg létszámát, és megpróbálja felőrölni az ukrán hadsereget, tekintet nélkül a polgári áldozatokra”.

A Pentagon becslése szerint 2-4000 orosz katona vesztette életét a csaknem kéthetes invázióban. Oroszország elismerte, hogy március 2-án 498-an haltak meg.

Az ENSZ szerint az elmúlt 24 órában 143 ezren menekültek el Ukrajnából, a menekültek száma pedig meghaladta a 2,15 milliót.

( Balu )