hirdetés

Ismét bevetik az egykoron oly híres és közkedvelt olasz verdát, a Fiat Tipót. Az autót elsősorban Kelet-Európába szánják, és az olasz gyár törökországi üzemében fog készülni a tervek szerint. Alig van túl a bemutatkozásán az olasz Fiat márka családi autójának legújabb generációja, a neten már gyorsan körbejártak a sportváltozat képei is.

Fiat Tipo

A megjelent dizájnrajzok elvileg az európai szabadalmi jogvédő hivataltól származnak, és a képeken a Tipo sportos vázlatai láthatóak. Miközben a magyarországi árak még nem ismertek, a Peugeot 301, a Ciroen C-Elysee és a Skoda Rapid riválisaként bemutatkozó klasszikus családi szedánról – amelyből lenne kombi és egy kompakt ötajtós változat is – a vörös festésű sportmodell jelentősen eltér az alapváltozattól.

Nagy első beömlők, agresszívebb hátsó ütközőelem, krómozás, kettős kipufogóvég, sőt még versenymatricázást is kapott a sport Tipo, „356 S” felirattal. A sportváltozatot, ha valóban lesz, kérdés, milyen erőforrással szállítják majd, a jelenlegi legerősebb az 1,6 literes, 120 lóerősnél biztosan többre van szükség. A feladatra alkalmas lehet a Fiat 1,4 literes turbós MultiAir II motorja, jelenleg 140 vagy 170 lóerős változataival.

Az alap Tipók négyféle erőforrással kaphatóak: két Multijet II turbódízellel, illetve kétféle benzinmotorral. A 95-120 LE teljesítményű motorok kézi vagy automatikus sebességváltóval társíthatók. A Fiat Tipo tengelytávja 2,64 méter, a csomagtere 520 literes.

Az autót Törökországban a bursai üzemben gyártják, és velünk együtt negyven országában forgalmazzák majd, az úgynevezett EMEA vagyis az Európa (keleti), a Közel-Kelet és Afrika térségben, amelybe a nyugat-európai piac nem tartozik bele.