hirdetés

Kell a pénz. Az autózás is drágább lesz jövőre. A kormány tervei szerint több útszakasz lesz fizetős, a buszoknak nem e-matricát kell vásárolniuk, a teherautóknak pedig megváltoztatják az útdíj mértékét és egy új díjkategóriát is kapnak. Lázár János minisztériuma az új tervtől 150 milliárd forint plusz bevételt remél.

Átírná az Építési és Közlekedési Minisztérium az útdíjak szabályait – az erről szóló tervezet pénteken került fel a kormány honlapjára, azzal, hogy majdnem egy teljes hetet adnak a társadalmi egyeztetésre, szeptember 1-ig. A hatásvizsgálatban úgy számol a minisztérium, hogy évente 150,7 milliárd forint pluszbevétel jönne így be.

Kibővül a díjköteles útszakaszok listája. Az eddigiek mellett díjkötelessé válik:

az M0-s autóút M1 és M5, valamint M4 és M3 közötti szakasza, ezzel a teljes út díjköteles lesz,
az M44-es a Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Békéscsabáig,
az M30-as Miskolc észak és Miskolc dél közötti szakasza (eddig ez volt az egyetlen díjmentes rész ott)
az M6-os Bátaszék és az M6-M60 csomópont között,
az M4-es Jászberénytől Abony-északig és Abony-kelettől Szolnok-nyugatig,
és az M76-os Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig.
Az autóbuszokra a jövőben nem kell majd e-matricát venni, rájuk a tehergépkocsikra vonatkozó, kilométeralapú e-útdíj szabályai érvényesek. (Cikkünk korábbi verziójában tévesen azt írtuk, hogy a buszoknak egyáltalán nem kell fizetniük.)

A 3,5 tonna feletti teherautók útdíjainak szabályait is átalakítják. (Fontos kiemelni, hogy ami innen jön, az már csak rájuk vonatkozik: az övék az e-útdíj, az ennél kisebbekre az e-matrica szabályai az érvényesek, amit emlegethetünk útdíjként, de jogilag nem az – szóval, akinek személyautója van, annak a cikk hátralévő része miatt nem kell izgulnia).

Az egyik legfontosabb változás az, hogy bevezetik a külsőköltség-díjat. Ezt a levegő- és a zajszennyezésre, valamint a szén-dioxid-kibocsátásra hivatkozva kell fizetni; valójában már a most érvényes, 2013-ban elfogadott útdíjtörvény lehetővé teszi azt, hogy kivessék, de az útdíjak pontos mértékét szabályozó rendelet 0 forintban határozta meg a mértékét. Egészen mostanáig.

A külső költséget az alapján határozzák meg, hogy milyen környezetvédelmi besorolású, illetve hány tengelyes a jármű, valamint hogy települések közötti, vagy külvárosi úton halad-e. Az összegét eurócentben határozzák meg – így jön ki például az, hogy Euro VI-os besorolású járműnekkét település közötti úton 0,5 centet kell fizetnie kilométerenként, egy ugyanilyen besorolású négytengelyes járműnek ugyanott már 0,8 centet, de például egy Euro IV-esnek a települések között 3,4, külvárosban 7,3 cent a kilométerenként külsőköltségdíj. Ezt részletezték is – érdemes kiemelni, hogy a táblázatban a nettó árak szerepelnek, vagyis a 27 százalékos áfa még erre jön rá.

Az útdíj a gyorsforgalmi utakon kicsit csökken, a főutakon viszont nő.

A J2-es díjkategóriában (vagyis a két tengelyes járműveknél) gyorsforgalmi úton 72,23 helyett 61,09 forint lesz kilométerenként, főúton 30,71 helyett 33,4.
A J3-as kategóriában (három tengelyesek) gyorsforgalmi úton 101,32 helyett 97,66 forint, főúton 53,2 helyett 55,25.
A J4-es klategóriában (négy tengelyesek) gyorsforgalmi úton 156,86 helyett 151,38, főúton 97,83 helyett 94,62 forint.

És újonnan létrehozzák a J5-ös kategóriát a legnagyobbaknak: ezek eddig a J4-be tartoztak, öt vagy több tengellyel ezután gyorsforgalmi úton 158,5, főúton 98,43 forint lesz a kilométerenkénti útdíj.

Ha a most tervezett formában lesz kész törvény a javaslatból, akkor a változások 2024. január 1-jétől lesznek érvényben (kivéve a buszokra vonatkozókat, azok februártól). A teljes tervezet itt érhető el, a nem túl olvasóbarát „A díjköt. közúth.-ra von. úthasználati jogosultságokkal ö.függő min. rend. mód.” címmel, a kormány egészen szeptember 1-ig várja a javaslatokat és véleményeket a tarsadalmiegyeztetes@ekm.gov.hu mailcímre, aztán hogy mennyire veszik ezeket figyelembe, majd kiderül.