hirdetés

A WWF Magyarország szerint a Csarna-völgyi kisvasút beruházás nem csak káros a természetre, hanem teljesen felesleges is.

 

csarna völgyAhogyan korábban mi is megírtuk, hamarosan kisvasút épülhet Magyarország legnagyobb érintetlen erdejében, a Csarna-völgyben. Ezt néhány héttel korábban a WWF Magyarország az Emmi stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Sölch Gellért egyik nyilatkozata, valamint egy közzétett kormányhatározat alapján derítette ki, a szervezet akkor kiadott egy közleményt, amelyben azt írták: ha az egyébként fokozottan védett erdőben megkezdődik az építkezés, annak súlyos környezetvédelmi következményei lehetnek.

A WWF arra is felhívta a figyelmet, hogy a kisvasútépítés miatt egyes állatfajok is veszélybe kerülnek, mint például a fekete gólya, a parlagi sas vagy a hiúz, amely néhány éve visszatért a völgybe.

A szervezet most úgy értesült, hogy a terület kezelője beadta engedélykérelmét a beruházásra, amelyről december 6-án döntenek. A WWF szerint az építkezés nem csak káros, de felesleges is: közleményükben emlékeztetnek, hogy a Börzsöny öt meglévő kisvasútja, köztük a Kemencétől a Csarna-völgy bejáratáig tartó szakasz több mint 30 km hosszan szállítja a kirándulókat, így a fokozottan védett, gyalogosan látogatható területen tervezett, alig több mint 3 kilométeres új pályarész nem hozna „újszerű turisztikai élményt”.

A WWF Magyarország ezért petíciót indított a Csarna-völgy védelme érdekében, amit a szervezet oldalán alá is lehet írni.