hirdetés

A francia retró és veterán autósok nem boldogok. No meg szegények sem jó lenni most Párizsban, ha nem telik új verdára. Július elsejétől ugyanis hétköznap tilos lesz részt venni a forgalomban 1997 előtt gyártott autókkal, így terjesztették ki a korábbi korlátozásokat.

Citroén

Tavaly július elsejével lépett hatályba az az első, a párizsi levegő minőségét javítani hivatott jogszabály, amely kitiltotta a fővárosi utakról az 1999 előtt gyártott motorkerékpárokat és a 2001 előtt gyártott nagy méretű haszonjárműveket/autóbuszokat. Idén július elsejétől már az 1999 előtt gyártott autókkal se lehet közlekedni hétköznaponként a francia fővárosban.

Az autósok érdekvédelmi szervezetével közösen meghatározott korosztály mindössze az úton lévő autók 10 százalékát jelenti, ellenben ezek felelősek a levegőbe kerülő szennyező anyagok feléért – legalábbis ezt mondják. A tiltással párhuzamosan szélvédőmatricákat is bevezetnek, amelyeket a károsanyag-kibocsátás alapján osztanak ki – 1997 előtt gyártott autó nem kaphat ilyet –, amely alapján a forgalomcsillapított övezetekbe behajtást tudják majd ellenőrizni a rendfenntartók, illetve esetleges forgalomkorlátozás esetén ez alapján kezdik meg az autók kitiltását. A helyi rendelet alkotói szerint a veteránautó-tulajdonosok se érzik majd hátrányát az intézkedésnek, hiszen úgyis csak hétvégén használják autóikat.

Július 1-től október 1-ig nem büntetik a szabályt megszegőket, ezt követően alkalmanként 35 eurós büntetést kell fizetni, 2017. január elsejétől már 68 euró lesz a büntetés.

(Forrás: AM)