hirdetés

Talmácsi Gábor MotoGP világbajnok, a Shell kenőanyagok nagyköveteként személyes jelenlétével is támogatta azt a „Neonatológiai Mentőgépkocsi-vezetői Akadémia” létrehozására irányuló kezdeményezést, amellyel a Peter Cerny Alapítvány, a koraszülött-mentésben-szállításban kialakult gépkocsivezető-hiányt kívánja enyhíteni.

 

talmácsi és cernyTalmácsi Gábor motorversenyző világbajnokunk – korábbi ígéretének megfelelően – ellátogatott a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat központjába. Az előzetes felkészítés, majd az azt követő tesztvezetés segítségével betekintést kapott a koraszülött-mentés különleges, fizikai és érzelmi oldalról egyaránt kihívásokat jelentő mentőgépkocsi-vezetői feladataiba. Gábor látogatásával és a neonatológiai mentőautó tesztvezetésével, idén egy olyan kezdeményezés élére kívánt állni, ami az igen nagy felelősséggel járó koraszülött-mentőautóvezetői munkaerőhiányt kívánja átmenetileg csökkenteni.

Boldog vagyok, hogy lehetőséget kaptam most arra a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálattól, hogy beülhettem egy neonatológiai mentőautó volánja mögé és megfigyelhettem, hogyan működik a koraszülött kisbabák mentése és kórházakba szállítása éles helyzetben. Ez egy rendkívül fontos küldetés, megható érzés tudni azt, hogy ezek a kis csöppségek a koraszülött-mentők odaadó munkájának köszönhetően már biztonságban vannak. A versenysport során megtanultam, mennyire fontos a precizitás, a megosztott figyelem és a hatékonyság, melyek kulcstényezők a mozgó intenzív koraszülött-osztályon dolgozók életében is. Ha vészhelyzet adódik, elengedhetetlen a gyors helyzetfelismerés, a speciálisan képzett kivonuló személyzet, a kiválóan felszerelt neonatológiai rohamkocsi és a kitűnő minőségű kenőolaj, hogy pontosan és biztonságosan kiérhessenek a helyszínre és ezzel életeket mentsenek.  Csodálatos dolgokat visznek véghez a Cerny Alapítvány munkatársai, megtisztelő, hogy most én is bepillantást nyerhetek egy napjukba” – mondja Talmácsi Gábor.

A MotoGP versenyző a nap kezdetén először egy 1 órás előadáson vett részt, melyen felkészítették a mentővezetésre, majd ezt követően Gábor éles helyzetben is tesztelhette, milyen érzés életeket menteni.

A legfontosabb tapasztalatom, hogy a mentőautót nagyon óvatosan, lágyan kell irányítani, ugyanis a kisbabák vérkeringését megzavarhatja egy-egy hirtelen fékezés, gyorsulás, valamint az erős zaj is veszélyforrás lehet. Nagyon ügyeltem arra, hogy kíméletesen, precízen vezessek, minden veszélyfaktort kizárva. Erre egyébként a hétköznapi életben is nagyon odafigyelek. Érdekes élmény volt belelátni abba is, ahogy félúton, Nyíregyháza és Budapest között átadják egymásnak a pár órás csöppséget a szakképzett neonatológus szakasszisztensek és újszülöttgyógyász orvosok. Láttam, milyen odaadással dolgoznak, ami nagyon megható, különleges érzés volt – mesélt élményeiről Talmácsi Gábor.

A Peter Cerny Alapítvány „Neonatológiai Mentőgépkocsi-vezetői Akadémiájára” olyanok jelentkezését várják, akik kellően elkötelezettek a koraszülöttek ügye iránt, eredeti foglalkozásukba átmenetileg belefáradtak, vagy azt sokszor értelmetlennek érzik, és így kiégettségi érzésüket („burn out”) akarják oldani, azzal, hogy ezt a közhasznú tevékenységet – az átmeneti szerényebb bérezés mellett – anyagilag is vállalni tudják.

Az akció mottója: „Mi 3 hónap alatt betanítjuk, Ön pedig 9 hónapon keresztül csöppnyi életeket menthet”! Egy pillanatra érdemes belegondolni, hogy egy olyan szolgálat munkájába csatlakozhat be a jelentkező, ami évente négyezer koraszülött/beteg újszülött mentését, szállítását, minőségi túlélésének biztosítását végzi. A tavalyi

Mindennapi Bajnokaink” akció egyik meghirdetett jelmondata:„Ismerem–Szeretem–Támogatom a Peter Cerny Alapítványt” most új lehetőséggel, egy tiszta szívvel végezhető, önkéntes jellegű munka felajánlásával egészülhet ki. Nagy öröm számunkra, hogy a küldetésünk teljesítésében tavaly óta töretlenül segítségünkre van a Shell, az Orbico és Talmácsi Gábor, akik sokat tesznek hozzá ahhoz, hogy alapítványunk mentőautói mindig pontosan és a lehető legbiztonságosabban eljussanak a rászoruló kicsikhez. Bízunk benne, hogy a gyümölcsöző együttműködés még hosszú ideig folytatódik – tette hozzá dr. Somogyvári Zsolt főorvos, a Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetője.

Az Orbico és a Shell által biztosított kiváló minőségű üzemanyag és Rimula kenőolaj is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy gördülékenyen menjen a koraszülött gyermekek megmentése és kórházakba juttatása, hiszen a mentőautók rendelkezésre állása és üzembiztonsága jelentős mértékben megnőtt. Remélem, hogy az eseményen való jelenlétemmel én is tudtam segíteni egy kicsit a koraszülött-mentést – szállítást végző szervezet munkáját, nagyon hasznos tapasztalatokkal gazdagodtam és csodálatos élmény volt egy napra belelátni ezeknek a bátor embereknek az életébe. Remek kezdeményezésnek tartom, hogy önkéntes segítőnek is lehet jelentkezni az Alapítványhoz. Ha valaki szeretne segíteni, és kipróbálni magát egy egészen különleges területen, – amely tapasztalatból mondom, újult erővel fogja feltölteni és rendkívüli plusz energiát ad – akkor mindenképp jelentkezzen az Akadémiára – biztat mindenkit Talmácsi Gábor.

A „Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért” (PCA) közhasznú szervezet, közel 3 évtizedes tevékenysége során, a közép-magyarországi régió 7 megyéjében, kb. 4 millió lakosnak biztosítja a koraszülöttek és a beteg újszülöttek mentését, őrzött szállítását. A koraszülött intenzív osztályos ellátás helyszínre telepítésére kifejlesztett rendszer – a „cernys know-how” – a nemzetközi tapasztalatokat és a hazai megoldásokat ötvözve segíti a koraszülöttek életben maradását, minőségi túlélését. A PCA tevékenysége nemcsak a korszerű koraszülött transzportot biztosítja, hanem lefedi a kritikus állapotú neonatológiai betegek kórházi, szülőszobai ellátásának segítését, az intézeten kívüli szülések támogatását, a kórházból már hazaadott, 6kg-60cm alatti kis csecsemők mentését-sürgősségi ellátását, sőt a koraszülött vakság megelőzésének tevőleges segítését is.

 

Forrás: Just Creative