hirdetés

November végén leállnak a sárga buszok is. A Volán társaságoknál október utolsó napjától egyhetes sztrájkot hirdet az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége. A sztrájk hat megyét minimum érint majd.

volánbuszAz Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ), 2016. szeptember 5. napján felkérte a kormányfőt, hogy jelölje ki képviselőjét, akivel az AKSZSZ sztrájkbizottsága a sztrájk előtti kötelező hétnapos egyeztetést lefolytathatja. A sztrájkbizottság az első tárgyalási napot, 2016. szeptember 15. napjára tűzte ki, de a miniszterelnökségtől a mai napig válasz sem érkezett és a kormány képviselője sem kezdte meg az egyeztetést a szövetséggel 2016. szeptember 15-én.

Az egyeztetés sikertelensége miatt az AKSZSZ sztrájkbizottsága a sztrájk megtartása mellett döntött, amely 2016. október utolsó napjától számítva egy hétig fog tartani és országos szinten, hat régióban lesz a Volán-munkavállalók körében meghirdetve. A dolgozók azt szeretnék elérni, ha három év alatt 50 százalékos bérfelzárkóztatásra kerülne sor a Volán cégeknél.

Az AKSZSZ pénteken a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál kérelmet terjesztett elő, amelyben a szövetség kéri az elsőfokú bíróságtól, hogy a sztrájk megtartásának jogszerűségét nem peres eljárásban állapítsa meg.