hirdetés

Bár szeptember 21-től újabb szigorítást vezettek be a tömegközlekedési eszközökre vonatkozó maszkviselési szabályok kapcsán, de sokan nem tartják ezt be. A szigorítás lényege, hogy már a megállókban is maszkban kell az utasoknak várakozni.

 

A MÁV-Start saját honlapján közölte, hogy a szeptember 18-án megjelent kormányrendelet alapján szeptember 21-től, azaz hétfőtől már nem elég a maszkhasználat a közösségi közlekedési eszközökön, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező lesz, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik.

A MÁV és a Volánbusz is kiemelte, azon hatodik életévüket betöltő utasok, akik megszegik a szabályokat, az utazásból való kizárásra számíthatnak. A rendelet alapján a maszkviselésbe is van változás: egyrészt most már nem elfogadható a sál vagy kendő használata, csakis az orvosi maszk, munkavédelmi maszk, valamint textil vagy más anyagból készült maszk.

Másrészt pedig a helytelen viselést is szankcionálni fogják, a maszkviselés csak akkor helyes, ha az orrunkat és a szánkat egyaránt eltakarjuk vele, ha nem így történik a maszkviselés, azzal is szabályt sért az adott utas.

A két szolgáltató ugyanakkor elmondta, a kizárásra csak akkor kerül sor, ha az utas nem hajlandó együttműködni a hatóságokkal és ellenszegül, ám itt is először pótdíjat szabhatnak ki rá. Amennyiben nagyon renitens az utas, még a rendőri intézkedés sem kizárható.
Ezen felül a két szolgáltató arra kéri az utazni vágyókat, hogy lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket. A MÁV és a Volánbusz is hozzátette, ha van rá mód, inkább az elektronikus jegyvásárlást vegyék igénybe, a sorok csökkentése érdekében.

Ennek ellenére sajnos sokan fittyet hánynak a szabályokra, legalábbis mi ezt tapasztaltuk. Mindez nem jó jel és hír, hisz az emberi felelőtlenségnek sok áldozata lehet majd.

Arról pedig hosszan írhatnánk, hogy sokan az egyszerhasználatos sebészeti maszkot hordják, amelyeken jól látható, bizony igen koszosak és viseletesek. Nos ezek sem fognak így sokat érni.

(turi)