hirdetés

Továbbra sem közlekedhetünk se komppal se BKV kishajóval a fővárosban, miután 2021 után 2022-ben újra szüneteltetik a hivatásforgalmi hajózást. Nincs pénze a Budapestnek erre sem.

 

Ugyan az üzemeltetői tender bizakodásra adott okot, a megállapodást végül nem írták alá. Csupán egyetlen komp fog közlekedni a fővárosban, miután a BKV 2022-ben csak a Csepel-Királyerdő és Soroksár, Molnár-sziget között közlekedő révvel számol, amely így is 44 millió forintos veszteséget termel évente.

Sajnos sem a BKV, sem a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) üzleti terve nem tartalmaz kishajózást idén.

A fővárosi közösségi közlekedési bevételek csökkenése, valamint a kormányzati elvonások miatt az önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan továbbra sem tudja biztosítani a fővárosi hajózási tevékenység üzemeltetéséhez szükséges fedezetet, így a BKV által nyújtott hivatásforgalmi hajózás szüneteltetése a 2021. év után a 2022. évben is folytatódni fog – indokolták a vízi közlekedés hiányát.

Pedig tavaly ősszel a közlekedési cég még úgy látta, hogy „megteremtődött egy minőségi és gazdaságosan működtethető szolgáltatás alapja”, miután a nyár végén sikeresen lezárult üzemeltetői tender bizakodásra adott okot.

Nem elég, hogy a nyertes Magyar Kikötő Zrt. a becsült árnál olcsóbban vállalta volna az utasok szállítását a Rómaifürdő és a Kopaszi-gát között, de ezenfelül a kikötők üzemeltetése és a vízi járművek esetleges javítása is a feladatkörébe tartozott volna. Azonban a megállapodást végül nem írták alá, és az ügyben a Közbeszerzési Döntőbizottság és a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódott kartellgyanúra hivatkozva.

 

( Nagy A.)