hirdetés

Scania motortechnológia
2020-04-14 22:52

Ezeket az autóbuszokat azok vezetői és az utasok ihlették. A Scania gépjárművek gondoskodnak a hatékony üzemanyag-fogyasztásról és mindemellett a produktivitás hatékonyságának növeléséről. Mérnöki munkájukat tekintve egy lépéssel előrébb járnak versenytársaikhoz képest. A gépjárművek tervezésének köszönhetően azok szervizelésére szerencsére ritkán van szükség. Ennek köszönhetően a Scaniák állandó stabil teljesítményt nyújtanak, a külső körülményektől függetlenül.

 

Vezérlőrendszer

Új generációs, teljes körű irányítást végző központi vezérlőrendszerük van. Ez maximalizálja a motor teljesítményét, valamint szabályozza a befecskendezést és a károsanyag-kibocsátást is. Motorvezérlő rendszerük fő előnye, hogy a működési adatokat átfogóan rögzíti, és annak intelligens elemzését is lehetővé teszi.

A motorjaik kialakítása évtizedeken keresztül fejlődött, azonos égéssémával rendelkeznek, és alkatrészeik is gyakran megegyezőek. Ezzel téve még egyszerűbbé a motorok javítását és karbantartását.

Égési koncepció

A Scania motorjait az égési hatékonyság iránti teljes elkötelezettséggel tervezték meg. Minden porlasztószivattyúnak saját, integrált, nagynyomású szivattyúja van, ezek a befecskendezés pontján külön-külön vezérelhetőek. Alacsonyabb fogyasztás eleve alacsonyabb károsanyag-kibocsátással is jár. A rendszer optimalizációs lehetőségei akkor a legjobbak, ha a henger és a dugattyú fizikai paramétereit nagyon pontosan meghatározott értékek szerint szabják meg. A rendszer kevesebb elemből áll, ennek köszönhetően ez nagyobb megbízhatóságot is eredményez. A rendszer tesztelése a beépített diagnosztika segítségével bármikor és bárhol szakemberek segítségével ellenőrizhető.

Jellemző problémák

A nagynyomású szivattyú problémái okozhatnak indítási elakadásokat. Olykor csak nehezen vagy egyáltalán nem indul a Scania. A megnövekedett üzemanyag-fogyasztás is erre vezethető vissza. Ezekben az esetekben jellemzően a tömítéscserék megoldják a problémát. Ritkán fordul elő, hogy az összes befecskendező egyszerre romlik el. Ez azokban az esetekben fordul elő, amikor a rendszer úgyszólván ledarálja önmagát. Ilyenkor apró fémreszelékek kerülnek a továbbított üzemanyagba, ami duguláshoz, illetve a rendszer meghibásodásához vezethet.

A Scania különlegesen nagynyomású befecskendező rendszere lehetővé teszi, hogy rendkívül pontosan, a motor sebességétől és teherbírásától függetlenül állítsa be az üzemanyag adalékolását és a befecskendezés nyomását is. Így a gépjármű kifinomult rendszere folyamatosan a jármű sebességéhez és változó körülményekhez igazítva irányítja a befecskendezést. Ennek köszönhetően maximális teljesítményt nyeri ki minden csepp gázolajból.