hirdetés

Tragikus közúti baleset történt szerdán délután a nyitrai járásbeli Nyitragerencsér (Nitrianske Hrnčiarovce) község kataszterében. 12 diák meghalt, rengetegen megsérültek, amikor egy teherautó belecsapódott egy buszba. A halottak száma sajnos még sokkal több lehet.

 

A Tv Noviny szerint a buszban többségében középiskolás diákok utaztak. Úgy tudják, a teherautó kavicsot szállított.
Tűzoltósági információk szerint a balesetnek legalább 12 halálos áldozata van, további 15-en pedig megsérültek.

A halottak és sérültek száma várhatóan még növekedni fog, mivel többen beszorultak a járműbe. A Noviny.sk közölte, hogy egy facebookos hozzászólójuk szerint a Nyitráról Zsérére (Žirany) tartó menetrend szerinti busszal történt a baleset, egy szemtanú szerint a busz Nyitráról Gímesre tartott, majd onnan tovább Aranyosmarótra.

A TV Noviny szemtanúk beszámolója alapján azt írja, hogy a teherautó az ütközés előtt megbillent, majd a busz oldalának csapódott, amely erre felborult, és az árokba zuhant. A teherautó is felborult, de az úttesten maradt.

Egy másik szemtanú arról számolt be, hogy eleinte az arra járó autósok is segítettek a mentésben, és mind kivették a kocsijaikból az egészségügyi ládáikat, hogy átadják a mentőknek.
Megközelítőleg 30 tűzoltó végzi a műszaki mentést, a helyszínre két mentőhelikoptert riasztottak. A helyszínelés idejére az érintett szakaszt lezárták.

A mentést nehezítette a rossz időjárás, ezért a mentőszolgálatok sátrat állítottak fel a sérültek ellátására.

A rendőrség krízisközpontot hozott létre az áldozatok hozzátartozói számára Gímes község kultúrházában.

A baleset helyszínére ment Denisa Saková belügy-, Andrea Kalavská egészségügyi, Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter, Pavol Nereča országos tűzoltókapitány és Miroslav Michalčík nyitrai kerületi tűzoltókapitány is. Egy nappal korábban pedig hazatér ciprusi szolgálati útjáról a baleset miatt Peter Pellegrini miniszterelnök is. Azt üzente, ő adta utasítába, hogy a mentést a belügy- és az egészségügyi miniszter koordinálja. Kifejezte őszinte részvétét az elhunytak hozzátartozóinak.