hirdetés

Megállapodás született a biztosító és a veronai buszbalesetben érintettek, valamint az elhunytak családtagjaik között a teljes kártérítési fedezet felosztásáról. A Groupama Biztosító a baleset után több mint három évvel csaknem 1,89 milliárd forintot fizet ki a károsultaknak.

 

A tragikus veronai buszbaleset ügyében úgy tűnik egy fejezet lezáródhat. A biztosító társaság ugyanis megállapodott a balesetben érintett túlélőkkel és az lehunytak családjaival. A Groupama rekord összegű 1,89 milliárd forint értékű kártérítést fizet.

A biztosítótársaság a közleményében azt írta a kárrendezésre a kezdetektől kiemelt figyelmet fordított, már a kárrendezés legelső szakaszában kárelőlegeket fizetett az érintettek számára, a felmerült költségek, dologi károk rövid időn belüli rendezésén túl. Emellett folyamatos, aktív kapcsolatot tartott fenn az érintettekkel, együttműködött a magyar és az olasz hatóságokkal, illetve az ügy állásáról tájékoztatta a magyar felügyeleti szervet – hangsúlyozták.

Kiemelték, hogy a szerencsétlenség a magyar biztosítási szakma egyik legkomplexebb káresete. Az összes kárigény felmérése, valamint az érintettekkel, illetve az olasz és magyar jogi képviselőikkel történő egyeztetések a kártérítési összeg lehető legkörültekintőbb felosztásáról, hosszú időt vett igénybe. Mindeközben a tragédia körülményeinek teljeskörű kivizsgálása és a felelősök megállapítását célzó büntetőper sem zárult még le.

Azt írják, hogy a Groupama Biztosító a fentieket figyelembe véve nem szerette volna megvárni a bírósági eljárások akár évek múlva várható befejezését, ezért mindent megtett a kártérítések mielőbbi kifizetése érdekében. Az ügyfelekkel történt egyeztetések eredményeként csaknem minden érintettel megállapodás született. A biztosítótársaság bízik abban, hogy a néhány hiányzó megállapodás is rövid időn belül aláírásra kerülhet – írták.

A kárrendezési folyamat során a biztosító több kötelezettség alapján is helytállt. A jogszabályoknak megfelelően a Groupama Biztosító a vagyoni károkon felül az elhunytak közeli hozzátartozói, valamint a súlyosan, vagy könnyebben sérültek részére, illetve azok számára is, akik nem szenvedtek közvetlen fizikai sérülést, jelentős összegű, nem vagyoni kártérítést, úgynevezett sérelemdíjat is fizet. Az összegeket a biztosító átutalta a megállapodások alapján az érintettek és családtagjaik számára.

A Groupama Biztosító a személyi sérüléses károkra vonatkozóan – a már korábban átutalt előlegekkel, kártérítési összegekkel és sérelemdíjakkal együtt – összességében a jogszabály által meghatározott maximális kártérítési összeget, 1,89 milliárd forintot fizet ki, amivel lezárul a veronai busztragédia egyik fejezete, a tragikus kimenetelű baleset magyarországi biztosítási ügye – írták.

Mint ismeretes az olaszországi Verona közelében 2017 január 20-án éjjel 17-en vesztették életüket, mikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító busz balesetet szenvedett és percek alatt porrá égett. A buszon ötvenhatan utaztak, 43 gyermek, 11 felnőtt és a két sofőr. A büntetőeljárás halad de több dolog érthetetlen benne, hisz a vádlottak padja igencsak hiányos. Ráadásul a busz úgy lett levizsgáztatva, hogy több ponton is megsértették az előírásokat, de ez nem sok mindenkit érdekelt a szülőkön és gyászolókon kívül.