hirdetés

Változnak a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. bírságolási szabályai, vasárnaptól a büntetés megállapításánál figyelembe veszik a jogosulatlan úthasználat óta eltelt időt . Mindezt egy márciusi Uniós bírósági döntés miatt kénytelen bevezetni az állami cég.
Autópálya-matrica-ára-2017A NÚSZ a honlapján olvasható tájékoztatás szerint a 8 órán belüli jogosulatlan úthasználatra mérsékelt, azon túl normál, további szabályszegések esetén pedig emelt bírságot állapít meg. Az úthasználók tehát kevesebb bírságot fizetnek, ha időben korrigálnak – írták.

A szolgáltató a belföldi e-útdíj rendszer 6745 kilométer díjköteles úthálózat 110 díjellenőrző portálja, valamint 45 mobil adatgyűjtő járműve segítségével ellenőrzi az úthasználati jogosultságot. A hatóságoknak mérlegelési lehetősége nincs, minden mulasztást kötelezően bírság követ attól függetlenül, hogy az szándékosan vagy tévedésből történt – áll a közleményben.

Az Európai Bíróság márciusi ítéletében az uniós joggal ellentétesnek találta azt a magyar szabályozást, amely az úthasználati díj megfizetésének elmulasztását úgy bünteti, hogy nem veszi figyelembe a jogsértés súlyát, a szabályok bármekkora megsértése esetén átalányösszegű bírság kiszabását írja elő.

Feltehetőleg majd sokan kérik vissza a pénzüket az uniós ítélet miatt a NÚSz-tól.