hirdetés

A csődeljárás alatt álló Air Berlin légitársaság október végéig üzemelteti járatait .

air berlinA cég hétfői közlése szerint legkésőbb október 28-ig működik a légitársaság, miután a napokban létrejön a megállapodás az easyJet diszkont légitársasággal, illetve a Lufthansával a vagyonelemek átadásáról. A teljes átadás-átvételi eljárás a versenyhivatali ellenőrzések miatt csak hónapok múlva zárulhat le.

Az Air Berlin augusztusban jelentett fizetésképtelenséget, miután addigi partnere és befektetője, az Etihad Airways nem finanszírozta tovább az évek óta több százmillió eurós veszteséget termelő légitársaságot. A német állam visszatérítendő 150 millió eurós hitelkeretet biztosított a cégnek, amelyből a bevétellel nem fedezett kiadásokat állják. Az Air Berlin vagyonelemei az easyJethez, illetve a Lufthansához kerülnek.

A Der Tagesspiegel című berlini lap hírportálján idézett e-mailben az áll, hogy a fizetésképtelenségi eljárás szabályaiból adódóan “a saját körben, azaz a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) AB légitársaság-azonosító kódja alatt végzett utasszállítási tevékenységet a jelenlegi ismeretek szerint legkésőbb október 28-tól nem tudjuk folytatni”.

A vezetőség exkluzív tárgyalást folytat a német Lufthansa csoporttal és az easyJet brit légitársasággal az Air Berlin egyes részeinek értékesítéséről. A társaság korábbi tájékoztatása szerint a 144 repülőgépből álló flotta legnagyobb része, 93 gép a személyzettel és a járatok közlekedéséhez szükséges leszállási jogokkal együtt a Lufthansához kerülhet. Az easyJet 27-30 gépet vehet át. A hétfői körlevélben kiemelték: hetekig, vagy akár hónapokig is tarthat, mire az Európai Bizottság (EB) Versenypolitikai Főigazgatóság illetékes versenyfelügyeleti hatóságként elbírálja az Air Berlin feldarabolásáról szóló értékesítési szerződéseket.

Az Air Berlin a második legnagyobb német légitársaság – az első a Lufthansa -, nagyjából nyolcezer embert foglalkoztat. Az 1978-ban alapított cég az idén augusztus 15-én jelentett fizetésképtelenséget , miután fő részvényese, az Etihad Airways úgy döntött, hogy nem finanszírozza tovább az évek óta halmozódó veszteséget. A német szövetségi kormány az EB jóváhagyásával 150 millió eurós áthidaló kölcsönt adott a cégnek.