hirdetés

Nyaralás négy keréken
2020-08-11 16:22

Az idei év sok változást hozott az emberek életében, amely leginkább az utazási szokások megváltozásában érhető tetten. Míg korábban a pár napos városnézős vagy wellnesses utazások domináltak, a járványveszély mindent felülírt. Jelenleg külföldre nem is ajánlott az utazás, amit csak tetéz a repülés körüli sok bizonytalanság. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy milyen biztonságos alternatívái lehetnek a pihentető, mégis kalandos nyaralásnak.

 

Népszerűségük oka

A lakókocsis nyaralás Nyugat-Európában már régóta igen kedveltnek számít a nyugdíjasok és a családosok körében. Népszerűségét annak köszönheti, hogy biztosítja az otthon kényelmét, mint egy nyaraló, mobilitásának köszönhetően mindig más csodálatos helyen tölthetők el a szabadságok. Családosok azért is szeretnek vele utazni, mert a lakókocsik konyhájának köszönhetően sok pénz megtakarítható az étkezéseken, és természetesen a kempingek helypénzei is kedvezőbbek, mint a szállodai szobaárak.

Bérlés vagy vásárlás

Azok számára, akik első alkalommal próbálnák ki a lakókocsis nyaralás élményét, érdemes először bérelt járművel nekivágni az útnak, így ha Önnek vagy családjának mégsem jönne be annyira ez a nyaralási forma, akkor nem veszítenek vele semmit. Amennyiben viszont megtetszik a lakókocsis nyaralás, érdemes egy megfelelő méretű, minden igényt kielégítő lakókocsiba vagy lakóautóba beruházni, amely aztán sokáig családja nyári társa lehet az utazások során.

Fontos figyelembe venni, hogy a lakókocsikkal való vezetés jóval nehézkesebb, mégis nagyobb mobilitást biztosítanak használóik számára, hiszen a vontatójármű a kempingben leakasztható, így autóval kényelmesebben felderíthetők a környék látnivalói.

A lakókocsis nyaralás sajátosságai

A lakókocsis nyaralás bár nagyobb előkészületeket és tervezést igényel a repülős hosszú hétvégékhez képest, mindenképpen érdemes néhány dolognak utánajárni. Elsőként meg kell tervezni, hogy mely kempingben szeretnénk “sátrat bontani”, sőt érdemes a helyeket jó előre le is foglalni a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

A másik fontos dolog, amire figyelni kell – belföldön és külföldön egyaránt -, hogy mindig legyen megfelelő autópálya-matrica a lakókocsira. Ez utóbbiak és a lakóautók is a D2 kategóriába tartoznak, amelyekre az egész ország területén található valamennyi díjköteles útra érvényes 10 napos, havi, illetve éves matrica vásárolható.

A 10 napos matrica rövidebb utakra ideális, de hosszabb, kéthetes nyaralásokra az arányaiban nem sokkal drágább havi vignetta lehet a megoldás. Az éves matrica megvásárlása azoknak ajánlott, akik tavasztól őszig szeretik élvezni a lakókocsis pihenések kényelmét.