hirdetés

Elszálltak a magyar éremesélyek az Africa Race versenyen, úgy tűnik. A klasszikus Dakar útvonalán zajló Africa Race-en mindkét magyar egység ugyanott, a táv harmadánál akadt el a kilencedik szakaszon, cél helyett végül a rajtnál futottak be. Így mondhatni, nem irgalmazott a sivatag a magyar versenyzőknek.

africa race

A Szalay Balázs–Bunkoczi László kettős (Opel Mokka) géphiba, a Qualisport kamionja elakadás miatt jutott csak a táv harmadáig.

Próbáltam lendületesen menni, egészen addig, amíg egy versenyzőtársunk el nem akadt előttünk a nyomon. Onnantól kezdve már mindössze egy nyom ment tovább, úgyhogy akkor, ott, nem álltunk rossz pozícióban, de sajnos elástuk magunkat. A lapátolás után egyszer még be tudtam indítani a Mokkát, de utána már soha többet. Korábban tönkrement a ventilátorkapcsoló, melegedett az autó, aztán meg jött ez a probléma az önindítóval – mondta Szalay, hozzátéve, hogy szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Qulaisport kamionja (vagyis a Kovács–Czeglédi–Ács kamionos trió) alig száz méterre tőlük szintén elkapart.

Kovács Mikiék technikája éppen addig tartott ki, ahol mi voltunk, ami nekünk hatalmas szerencse, mert így, miközben mi ástuk az ő kamionjukat, Czegó (Czeglédi Péter) beszélt a szervizeseinkkel, hogy mi lehet a gond az önindítóval – tette hozzá Bunkoczi László.

Végül a söprögető kamion hozott nekünk starterkábelt, és miután Czegó megmutatta, hogy melyiket hova kell illeszteni, most már úgy indítom el a kocsit két dróttal, mint egy jobb tolvaj, úgyhogy nemcsak bobcatnek vagyok alkalmas mostantól, hanem önindítónak is. Összességében azonban keserves egy nap volt – mondta Szalay.

És ez volt az egyetlen lehetséges döntés Kovács Miklósék számára is, úgyhogy ők is a rajt felé indultak meg, vállalva a kihagyott GPS-pontok miatt rájuk váró büntetést. Így ugyanis legalább folytatni tudják a versenyt, s haladhatnak tovább Dakar, a Rózsaszín-tó felé.

Elszállt a kamion első hajtása. Balázzsal és Lacival együtt töltöttük a napot, ástunk, szereltünk, próbáltunk segíteni magunkon, de mindhiába. Meg kellett várnunk, amíg odaér a szervezők romeltakarító járműve, amiből sikerült felszerelésekhez jutni. Nagy nehezen annyira megjavítottuk a kamiont, hogy vissza tudtunk menni a rajtig, onnan pedig az összekötőn érkeztünk a mostani táborba. A srácoknak biztosan hosszú éjszakája lesz, hiszen kizárólag hátsó hajtással nem mehetünk vissza a sivatagba – fogalmazott Kovács, aki a verseny korábbi szakaszában a dobogóért harcolt a kamionos kategóriában.