hirdetés

A párizsi bíróság 800 ezer ,eurós azaz közel negyedmilliárdos  büntetést szabott ki csütörtökön az internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó Uber franciaországi leányvállalatára, az Uber France-ra, valamint a vállalat két vezetőjét is kisebb összegű bírsággal sújtotta.

uber

A bíróság bűnösnek mondta ki a vállalatot illegális taxiszolgáltatás nyújtásában és megtévesztő kereskedelmi gyakorlat folytatásában, főleg azt kifogásolta, hogy olyan illegális rendszert alakított ki, amely amatőr sofőrök és ügyfelek között létesít kapcsolatot.

Az Uber legolcsóbb szolgáltatása az UberPop, amely okostelefon segítségével vehető igénybe, és az ebben a rendszerben dolgozóknak nem kell rendelkezniük taxivezetői engedéllyel, azaz amatőr sofőrök fuvarozzák az utasokat. Franciaországban tavaly betiltották az UberPopot.

Az Uber Nyugat-Európáért felelős igazgatója, Pierre-Dimitri Gore-Coty 30 ezer eurós, az Uber France vezérigazgatója, Thibaud Simphal 20 ezer eurós büntetést kapott, mert a bíróság bizonyítottnak látta a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat folytatása, illegális taxiszolgáltatás működtetésében való bűnrészesség és az adatvédelmi törvények megsértése vádját.

A bíróságon a 38 felperes – köztük több taxivállalat – összesen 114 millió euró kártérítést és kamatot követelt anyagi veszteségekre, 5,2 millió eurót pedig az erkölcsi veszteségre hivatkozva. Mivel számviteli bizonylatokkal nem tudták igazolni bevételeik csökkenését, a bíróság elutasította a vagyoni kártérítésre vonatkozó kérelmet. Az erkölcsi kárt viszont elismerte, ezért 48 600 eurós kártérítést ítélt meg a felpereseknek.

A vállalatra és két menedzserre kiszabott bírság felét kell azonnal kifizetni, a másik felét felfüggesztve szabta ki a bíróság.

Az Uber egyik szóvivője közölte, hogy megfellebbezik az ítéletet.

Ez az első alkalom, hogy a világ legértékesebb, magántőkéből létrehozott és működtetett vállalkozásának vezetői is bíróság elé kerültek, bár maga az amerikai székhelyű Uber számos jogi csatába bonyolódott, miközben 2009-es alapítása óta közel 70 országra terjesztette ki működését.

Frankfurtban a fellebbviteli bíróság éppen csütörtökön döntött úgy, hogy elutasítja az Uber fellebbezését az UberPop szolgáltatást márciusban betiltó elsőfokú ítélet ellen. Az Uber amúgy már egy éve felfüggesztette a „fapados” szolgáltatást Németországban. Olaszországban és Spanyolországban ugyancsak bíróságok tiltották be az UberPopot, míg Belgiumban és Hollandiában még függőben vannak a fellebbezési eljárások.

Az Európai Bizottság egy hete közzétett iránymutatása szerint a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozások, mint például a magánszállásokat kínáló Airbnb és a fuvarszervező Uber betiltása kizárólag a legvégső esetben helyénvaló. Ezeket a szolgáltatókat csak akkor indokolt működési vagy egyéb engedély kiváltására kötelezni, amennyiben ez a vonatkozó közérdekű célok elérése szempontjából feltétlenül szükséges.

A bizottság leszögezte, hogy a gazdaság többi szereplőjéhez hasonlóan a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozásoknak is adót kell fizetniük, ugyanakkor fontosnak nevezte a megosztásalapú szolgáltatásokra vonatkozó adószabályok alkalmazásának egyszerűsítését és pontosítását.