hirdetés

Újít a Tesla. Autók mellett tömegközlekedési- és haszonjárműveket akar gyártani a Tesla, no meg olyan napelemeket, amelyek ezek áramellátását biztosítják.

teslák

Tíz év után véget ért a Tesla Motors fényes pályafutása, mostantól egyszerűen Tesla néven fut tovább a cég, miután Elon Musk az unokatestvére által alapított és anyagi nehézségekkel küzdő napelemes céget is felvásárolta, és így már energetikai részlege is van. Ezzel tett pontot az alapító a gyár eddig terv szerint alakuló életére, amelyben az szerepelt, hogy egy kis darabszámú autóval (Roadster) megkeresik a pénzt egy drága elektromos autóra (Model S, Model X), majd azt a pénzt felhasználják egy olcsó elektromos autó kifejlesztésére és gyártására (Model 3). Azon már nem nagyon akadnak fent a kommunikációban, hogy valójában nem keresték meg a pénzt, hanem befektetők finanszírozták az egész vállalkozást.

Elon Musk most bejelentette, milyen terveket szeretne megvalósítani a következő évtizedben. Például a nemrég alakult Nikola nevű vállalkozáshoz hasonlóan be szeretne törni a nagy méretű haszonjárművek piacára, de ezt ők hús-vér sofőr nélkül képzelik el, azaz önvezető technológiával. Ezenkívül a robotautó-technológiát arra akarják használni, hogy az autó pénzt keressen fuvarozással addig, amíg tulajdonosa nem használja azt – akkor Budapesten minden Tesla-tulaj sárgára fóliázza autóját és sárga rendszámot használ majd? –, ezenkívül „nagy utaskapacitású” robotjárműveket is kifejlesztenek városi használatra, azaz önvezető autóbuszt.

Az energetikai részlegnél egy olyan napelempanelt akarnak kifejleszteni, ami rögtön tartalmazza a vezérlőegységet és az akkumulátort is, azaz egyszerűen a tetőre helyezéssel – vagy akár a tetőszerkezet kiváltásával új építésű házaknál – kész is a rendszer, nem kell az egész épület energetikai rendszerét módosítani, nem kell okosvillanyóra sem, hiszen nem táplál energiát a hálózatba az akkumulátoros napelem. A Tesla elképzelése szerint maga a ház, illetve az autói hasznosítják majd ezt az energiát.

(Forrás: Autó-motor)