hirdetés

Mégsem semmisült meg véglegesen a világ legnagyobb repülőgépe, Mirja, a világ legnagyobb teherszállítója. Az ukrán Álom pár darabja még felismerhető, de lebombázták az orosz katonák azt a hangárt, ahol állt.

 

Egy légi felvételen látható a gép farka, amely, úgy tűnik, sértetlen Mirja. Azonban a további fotók alapján kijelenthető a legendás AN 225-ös, az ukrán Álom, bizony sosem fog felszállni és csak pár darabja maradt meg a brutális pusztítás után.

Korábban az Esti Újság is beszámolt, amit az ukrán külügyminiszter jelentette be Twitteren, hogy az ukrajnai harcokban a kijevi Hostomel reptér közelében megsemmisült az Antanov AN–225-ös gép, az ukrán Álom.

Az Airlive szerint a hangár valóban megsérült, ahogy az a február 28-i légi felvételen is látszik, de hangárban látható az ukrán Álom farka, amely, úgy tűnik, sértetlen.

Az Antanov AN–225 típusú gépet a nyolcvanas évek végén tervezték és építették Kijevben. Elsődleges feladata az volt, hogy alkatrészeket szállítson a szovjet Buran űrprogramhoz. A hat hajtóműves gép 84 méter hosszú volt és 640 tonnát nyomott.

(cst)