hirdetés

Nagy a baj a vidéki buszsofőröknél.  A Volán-társaságoknál két számjegyű átlagos bérfejlesztésre van szükség, mert alacsony a sofőrök bére – jelentette ki a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

volánbuszA szakszervezeti álláspont szerint jogos igény, hogy 3-4 év alatt 50 százalékos béremelés valósuljon meg, ugyanakkor úgy vélték, számos kérdést vet fel, hogy ez miként hajtható végre a Volán-társaságoknál.

Palkovics Imre rámutatott: a munkanélküliség 5 százalék alá csökkent, számos betöltetlen munkahely van az országban. A szakemberhiány a Volán-ágazatban is tapasztalható, ezért a bérek emelése megkerülhetetlen szerintük.

Az ágazat az elmúlt időszakban hatalmas átalakuláson ment keresztül, ezért olyan csomagra van szükség, amely alapján működőképes rendszer alakulhat ki: a jövedelem biztosítani fogja a tisztességes megélhetést, és a munkavállalók magas technikai színvonalon végezhetik a munkát – hangsúlyozta a MOSZ elnöke.

Kitért arra is, hogy a Volán-társaságoknál a régi, javításra szoruló buszok miatt felduzzadt a szerelői, technikai állomány létszáma. Az új, korszerű járműveknél erre a kapacitásra valószínűleg nem lesz szükség, ezért javaslatuk szerint a felszabaduló munkaerőt az – egyébként szükséges – buszgyártás irányába kell terelni, így megoldódna a foglalkoztatás és hazai forrásból tudnák pótolni a hiányzó járműveket – vélekedett.

Beszámolt arról is, hogy regionális és összehangolt JOGpontok projekt keretében magánszemélyeknek és vállalkozásoknak ingyenes jogi segítséget nyújtanak a munkajog, cégjog, TB és adójog területén.

A tanácsadást szerződtetett jogászok végzik, a szolgáltatást, személyesen (az erre a célra létrehozott irodákban) és elektronikus úton is kérhetik, emellett igénybe vehetik a telefonos jogsegélyszolgálatot.

A projekt 576 millió forint európai uniós támogatással valósul meg, a szolgáltatást 3 éven át lehet igénybe venni – mondta el Bernáth Ildikó, a Nyugat-Dunántúli JOGpontok kontrollere.

Tájékoztatása szerint a Dunántúlon 22 településen 24 iroda működik, Zala megyében összesen 7 helyszínen biztosítják a jogsegélyszolgálatot. A szolgáltatást július elseje óta közel 800-an vették igénybe: az elektronikus szolgáltatást zömében a 25 és 45 év közötti korosztály, míg a személyes megkeresést inkább az 50 év felettiek választották.

A projektbe 15 ezer igénylőt szeretnének bevonni. Az irodákat működtető településeken jogásznapokat szerveznek, ahol felkészült és a szakterülethez értő jogászok adnak tájékoztatást – ismertette Bernáth Ildikó.