hirdetés

Digitális haderőben erősített. honvédség. Hétfőn megérkezett Szolnokra a honvédség első két legújabb Airbus helikoptere, amelyekből a haderőfejlesztési program részeként a honvédelmi tárca tizenhatot rendelt a francia gyártótól.

A H225M típusjelű légi járművekre olyan speciális modern fegyverzetrendszert szerelnek, amely a világon először a magyar légierőnél kerül harcrendbe.

Ez egy nagyon modern 21. századi, a digitális haderőbe illeszkedő komoly fejlesztés – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-videójában, amikor még tavasszal kipróbáltak egy ilyen gépet Várpalotán.

A H225M egy nagy hatótávolságú taktikai katonai szállító helikopter, melyet az Eurocopter AS532 Cougar helikopterből fejlesztettek ki katonai felhasználásra.

Két hajtóműves a helikopter és a két pilótán kívül 4 tonna teher vagy 28 felszerelt katona szállítására képes. A helikoptert csapatszállító, sebesültszállító, és katonai kutató-mentő feladatokra egyaránt használhatják, de alkalmazzák hajók felderítésére és megsemmisítésére is.

A H225M egy RDR–1600 radarral is rendelkezik, amelynek időjárás-felderítő és terepletapogató funkciói is vannak. A pilóták munkáját segíti továbbá négycsatornás robotpilóta, valamint egy ütközésjelző (EGPWS), amely a helikopter előtti 500 méteres sávot pásztázza és jelez, ha fennáll a talajnak vagy tereptárgynak ütközés veszélye. Ez különösen hasznos, ha a helikopter a talaj közelében repülve „radar alatt” igyekszik különleges erőket bejuttatni egy ellenséges területre.

A robotpilótának köszönhető, hogy a helikopter képes egy pont felett függeszkedni, ami mentési feladatoknál nagyon lényeges. Amikor a lengyel haderő tesztelte a típust, a repülési próbák során több mint fél órán át függeszkedett a helikopter automatikus vezérléssel, és közben a csörlő drótkötélen leeresztett horog nem tért el jobban 40 centiméternél a kezdőponttól. A H225M helikopter egy igazi katonai helikopter, amely túlélőképességét nagyban elősegítő kialakításában és védelmi rendszereiben is tetten érhető.

A gép egész szerkezetét a futóművekkel és az ülésekkel együtt arra tervezték, hogy elnyelje a földhöz csapódás energiáját és a lehető legjobban megvédje utasait. A pilóták ülései 7,62 mm-es lövedékek ellen védettek, de az utastér és pilótafüle is tovább páncélozható kevlárpanelekkel, ha kockázatosabb küldetésre indul a helikopter. Az üzemanyagtartályok önzáróak, így találat esetén az üzemanyag elfolyása és meggyulladása megakadályozható.

A meglepetésszerű támadások ellen a helikopter fel van szerelve: radarbesugárzás-jelzővel (RWR), lézerbesugárzás-jelzővel (LWR) és rakétaindítás-jelzővel is. Ez utóbbi érzékeli légvédelmi rakéták intenzív hőkibocsátását és riasztja a személyzetet, illetve szükség esetén gyorsan aktiválja a megfelelő zavarótöltet-kivetőket. Utóbbiak mind a hőérzékelős, mind a radarvezérlésű rakéták ellen rendelkeznek megfelelő zavaró töltetekkel . A rotorok lapátjai is lövedékállóak abban az értelemben, hogy több találat után is működőképesek maradnak, nem törnek el – még ha lyukakkal vannak is tele.

A helikopter titkosított kommunikációt lehetővé tevő rádiók mellett olyan berendezéssel is rendelkezik, amely beméri a katapultált pilótáknál lévő jeladót és így gyorsan és hatékonyan képes megtalálni és kimenteni őket az ellenséges területről.

A Magyarországra szánt helikopterek nem egyformák: tíz lesz általános feladatú „taktikai szállító” vagyis TTH verzió (Tactical Transport Helicopter), hat pedig a különleges alakulatok igényei szerint lesz kialakítva (SOF – Special Operations Forces).