hirdetés

Az autó polírozása házilag is kivitelezhető, főleg azért, mert ma már rendelkezésre állnak azok a technológiák is, amelyekkel korábban csak a nagyobb szalonokban találkozhattunk. Az excenteres polírozógépek, a karnauba viasz korában szinte bárki megpróbálkozhat a fényezés felújításával, csak egy kis türelem és odafigyelés szükséges hozzá. És persze még néhány apróság…Lássuk, hogyan lesz biztosabb a siker!

 

Az autó polírozás precíz munka!

Az autó polírozás türelmet és szorgalmat igényel. Szerencsések vagyunk, ha a fényezésünk még nincsen rossz állapotban. Ilyenkor akár kézi szerszámokkal is szinten tarthatjuk a gyári állapotot. Gondos és óvatos mosással, törléssel, viaszolással jó hosszú időre kitolhatjuk az első koptató polírozás idejét.

Az autó fényezésének két igazán nagy ellensége van: az UV sugárzás és a karcok. Előbbi ellen kizárólag úgy védekezhetünk, hogy amikor csak lehet, árnyékos helyen és garázsban parkolunk, illetve következetesen használjuk az UV védelmet adó bevonatokat. A karcok ellen a helyes mosási technika elsajátítása és az óvatosság az egyetlen megoldás. Meg kell barátkozni a ténnyel: ha egy autót használunk, akkor az előbb-utóbb foltos és karcos lesz.

Hogyan lehet biztos a siker?

A polírozásnak megvannak a maga szabályai. A munka alapos tisztítással, egyre finomabb csiszolással, végül pedig viaszolással fejeződik be. Hogy ezek a folyamatok hogyan zajlanak, azt általában a különböző polírozó szerek gyártói határozzák meg. Az ő utasításaikat pedig érdemes maradéktalanul és nagy odafigyeléssel betartani.

A folyamathoz biztosan szükség lesz valamilyen, speciálisan autóra kifejlesztett tisztítószerre (nem, a konyhai mosogatószer nem megfelelő). Ezután valamilyen polírpasztát kell alkalmaznunk, majd jöhet a finisher. Természetesen ez a vegyszerpark csupán a legalapvetőbb igényeket elégíti ki.

Mitől lesz biztosabb a siker?

A jó anyagválasztás mellett az sem mindegy, hogy milyen szerszámokkal dolgozunk. Elsőre jó ötletnek tűnhet nagyapáink módszeréhez visszanyúlni, ők többek között régi törölközőt, pizsamát, a bátrabbak kiérdemesült alsónadrágot használtak – ez volt elég puha a precízebb feladatokhoz. A jó eredmény érdekében érdemes felfedezni a POLIRTECH.HU-nál kapható speciális mikroszálas törlőkendők, kézi- és gépi polírozó eszközök világát.

A korábban a flex fejének helyére erősített vattakorong vagy a házilag horgolt “szivacs” sajnos nem adnak elég precíz felületet. Még akkor is, ha kézzel dolgozunk, fontos a megfelelő érdesség, és a biztonságos, karcmentes kialakítás. Az excenteres polírozógép korában egyébként már a gépi csiszolással sem lövünk bellé. Jó anyagokkal és jó gépparkkal bátran próbálkozhatunk.