hirdetés

Andreas Mikkelsen győzelemre vitte a Volkswagent az utolsó raliversenyén, a 2016-os szezonzáró Ausztrál Ralin, a második hely is a VW-é lett Sebastien Ogier révén. Thierry Neuville harmadik helyezésével bebiztosította második helyét az egyéni ponttáblán.

mikkelen-vw-rallyMikkelsen számára fontos volt ez a győzelem, hiszen meghatározhatja, hogy lesz-e és hogy hol lesz ülése a jövő évben. Bár a norvég pilóta Lengyelország után idén már másodjára állhatott fel a dobogó legfelső fokára, ez sem volt elég ahhoz, hogy kielőzze Thierry Neuville-t és az egyéni ponttábla második fokára álljon.

– Tökéletes befejezése ez a szezonnak. Semmi vesztenivalóm nem volt. Egész idei évben a világbajnokságért hajtottam, de itt csak a győzelem volt a cél, s az, hogy lássuk, milyen gyorsak vagyunk. Kihívtam a négyszeres világbajnokot és ugyanolyan körülmények között tisztességes győzelmet szereztem – szögezte le a versenygyőztes pilóta.

– Szomorú látni, hogy a csapat és az autó nem áll többet rajthoz. Hiányozni fognak – tette hozzá szomorúan.

Mikkelsen az egész hétvége során remekelt, több szakaszgyőzelmet is szerzett. Az utolsó nap során nagyon belehúzott, s a nap eleji szakaszokat nyerte is, de a végén Ogier teljesített jobban, így a bónuszpontokat jelentő Power Stage-en is. Ogier ott három pontot szerzett, míg a második Neuville és a harmadik Sordo kettő és egy pluszpontot.

– Nagyon élvezhető szakasz volt, éppúgy, mint a többi. Megpróbáltam semmire sem gondolni, csak kiélvezni ezt az utolsót is – szögezte le a négyszeres világbajnok Sebastien Ogier, akinek ez volt az utolsó ralija csapatával, a Volkswagennel.

– Fantasztikus év van mögöttünk. Köszönet a fiúknak mindenért, soha nem fogom elfelejteni. Remélhetőleg jövőre ismét találkozunk Monte-Carlóban – tette hozzá a francia.

Thierry Neuville futott célba harmadikként a Hyundai-jal. Ezt a helyet igazából Hayden Paddonnak köszönheti, aki az utolsó napon nekiment a pálya szélén a falnak, letörte autója kerekét s ezzel 50 másodpercet vesztett, ami két helyezést jelentett ekkor még. Egy szerencséje volt, hogy bár Neuville-t már nem tudta visszaelőzni, de Sordót igen, még ha a végén kettejük között mindössze 1,6 másodpercnyi is volt a különbség. Sordo így kénytelen volt beérni az ötödik hellyel.

Mads Östberg ért célba hatodikként, s őt a szintén Fiestával versenyző Ott Tanak követi a hetediken. Esapekka Lappi, Jari-Matti Latvala és Lorenzo Bertelli zárják az első tízet. Latvala ezúttal sem volt túl szerencsés, hiszen még a legelső gyorsasági szakaszon nekiment egy hídnak, és ezzel megsérült autójának a felfüggesztése. Bár folytatta a versenyt, majd nyolc percet vesztett, mialatt átbicegett a maradék gyorsaságikon és a szervizpontra ért. A WRC2 kategóriagyőzelmet Lappi szerezte meg, éppúgy, mint a világbajnoki győzelmet is Nicolas Fuchs és Hubert Ptaszek előtt.