hirdetés

Az elektromos autóval közlekedők száma robbanásszerűen emelkedik. Aki még a villamos autójának megvásárlása előtt áll, az egyrészt igyekszik felvértezni magát minél hamarabb a legalapvetőbb tudnivalókkal, másrészt figyeli hazánk töltőállomás ellátottságának a helyzetét.

 

Erre azért van szükség, mert ha azt látja, hogy hiába vesz egy elektromos autót, nagyon messzire nem fog tudni menni vele, nem tudja megtervezni egy hosszabb utazását, akkor lehet, hogy eláll a vásárlástól.

Ha szeretne otthonába egy töltőállomást telepíteni, kérjen csomagajánlatot az EautóTöltőkábel.hu webáruháztól!

Töltési teljesítmény

Minden autómárkához és annak az adott modelljéhez tartozik egy töltési teljesítmény, amellyel rendelkezik az akkumulátor. Ezt minden autó tulajdonosa vagy üzemeltetője ismeri. Emellett nem árt, ha tisztában vagyunk az adott töltőállomás töltési teljesítményével is.

Egyrészt azért, hogy megtudjuk, hogy milyen mértékben passzol a mi akkumulátorunk hozzá, mennyire lehetséges a vele való töltés, másrészt pedig, hogy kiszámítsuk a töltési időt. Ezekhez a számításokhoz némi fizikai tudás és néhány plusz információ szükségeltetik:

• Adott hálózati fázisok száma
• Két pont között mért feszültség
• Áthaladó áramerősség

Amennyiben a hálózati fázisok száma 1, a hálózati feszültség 230V és a megadott áramerősség 16A, akkor egy egyszerű képlettel kiszámolható a töltési teljesítmény, mivel mindössze csak össze kell szorozni a három számot. A kapott eredményt ezerrel elosztva a végeredmény 3,7 kW lesz.

Ugyanezt a szorzást kell elvégezni, ha többfázisú a hálózat. Pl. 3 fázis és 32A-es áramerősség esetében a töltési teljesítmény 22 kW.

Töltési idő

A töltési idő kiszámításához vegyük figyelembe az akkumulátor teljesítményét is, és azt elosztjuk a töltési teljesítménnyel. Eredményül megkapjuk, hogy hány óra szükséges a feltöltéshez. Pl. egy Tesla villamos autó esetében, ahol az akkumulátor teljesítménye 85 kWh, egy 3 fázisú hálózattal, amelynek a töltési teljesítménye 22 kW volt az előző számítás alapján, 85 kWh/22 kW = 3,9 h-t kapunk.

Viszont mérlegelni kell, hogy a töltési teljesítmény különböző okok miatt ingadozhat, így érdemes mindig rászámolni egy fél órát pluszban.

Hatótávolság

A hatótávolságot egzakt módon csak úgy lehet kiszámolni, ha mindig ismernénk az autó aktuális energiafelhasználását. Ezt azonban tengernyi tényező befolyásolhatja, úgy mint időjárási viszonyok, útviszonyok, városi vagy országúti közlekedésben veszünk-e részt, mennyire vannak bekapcsolva az autóban egyéb elektromos fogyasztók (fűtés, légkondi, világítás, navigáció, hi-fi). Példánkban egy adott energiafelhasználással számolunk, mely legyen 18,1 kWh, ekkor a hatótávolság: 85 kWh/(18,1 kWh/100 km) = 469 km lesz.

Bizonyára nem lehet mindig mindent pontosan megadni, de a fenti képletek segíteni fogják Önt egy hozzávetőleges kalkuláció kiszámolásában. További információkért látogasson el az EautóTöltőkábel.hu oldalra.