hirdetés

Megtalálták Kárpátalján azt a helikoptert, amelyet feltehetőleg cigi és embercsempészek használtak. A helikopter január 31-én megsértette a magyar légteret így a HM Gripenjei is keresni kezdték de nyomtalanul eltűnt.

 

Az ukrán határőrök Kárpátalján találták meg azt a helikoptert, amely a feltételezések szerint január 31-én megsértette a magyar légteret – írja a Kárpáti Igaz Szó. Miután az ukrán és a magyar hatóságok is észlelték a Magyarország légterébe belépő ismeretlen légi járművet, kiterjedt kutatás kezdődött.

Végül Alsóhidegpatak (Nizsnij Sztudenij) település közelében, egy gyalog is nehezen megközelíthető hegyi tisztáson bukkantak rá a helikopterre.

A munkácsi határőrség szóvivője közölte, a gép átvizsgálásakor az utastérben csempészcigarettát találtak, de akár embercsempészésre is használhatták a helikoptert, amely a két pilótán kívül 6 embert képes szállítani. A helyszínelésnél talált több mint 500 doboz adó- és zárjegy nélküli cigarettát lefoglalták.

A gépet egyelőre a hatóságok őrzik, nemzetközi repülési szabályok megsértése miatt indult nyomozás. Eddig három gyanúsított, két munkácsi és egy huszti férfit került a nyomozók látókörébe. És annyit tudni, hogy a helikoptert novemberben egy észak-ukrajnai megyében vették.

Emiatt a fantom helikopter miatt riasztották a honvédség vadászgépeit. Akkor a honvédelmi tárca annyit közölt, a légtérsértő gép nem létesített rádióösszeköttetést a légi irányítással, repülési tervvel sem rendelkezett. Mire a magyar vadászgépek az érintett légtérbe értek, az ismeretlen repülőeszköz elhagyta az országot. A légtérben a határsértés megismétlődésének megelőzése érdekében a géppár járőrözött, majd incidens nélkül visszatért a kecskeméti bázisra.

( Balu )