hirdetés

Kilenc hónapig raboskodott a szegedi politikus Szabó Bálint mert egyszer az Orbán Viktort kísérő konvojt agresszívan követte, dudált és csúnyán beszélt a rendőrökkel. Egy másik esetben pedig egy tüntetésen akadályozta a rendőröket , hogy egy demonstrálóval intézkedjenek és ez másokban megbotránkozást kelthetett. Nos ezekért ennyi időt előzetesben tölteni picit soknak tűnik de a vádlott szegedi politikus beismerte súlyos bűneit, sőt a legsúlyosabb büntetést kérte magára csak már szabadulhasson. Igen Szabó, aki szervezett gazdatüntetést de csak három traktoros jött el Budapestre, aki hónapokig hevesen bírálta a kormányt, s üldözte  az Orbán-konvojt, nos igencsak összetört a börtönben, sőt zilált is lett. A PKKB-n meg is hozták a gyors ítéletet és Szabót 1 év 6 hónapra elítélték, amit négy évre felfüggesztették.

 

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon, Szabó Bálint tárgyalására, előkészítő ülésére sokan voltak kíváncsiak. A szegedi képviselő meg is lepett mindenkit, mert lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, és beismerte bűnösségét. Mint ismeretes hivatalos személy elleni erőszak és más bűncselekmények elkövetésével vádolták.

A szegedi képviselő bűnösségét a bírósági videós  meghallgatáson jelentette be, ő ugyanis a Nagy Ignác utcában található fogdából jelentkezett be. Azaz a PKKB -tól pár méterre található börtönből.

Eszerint 2022. szeptember 21-én a Terrorelhárítási Központ Személyvédelmi Igazgatóságának állományába tartozó hivatásos rendőrök az M5-ös autópálya irányából a Gyáli út irányába – három gépjárműből álló – konvojban haladva személyi védelmi szolgálatot láttak el.
A terhelt nagy sebességgel a zárt csoportban haladó, megkülönböztető fény- és hangjelzést használó konvoj után hajtott úgy, hogy az utolsó jármű mögött nem tartotta be a megfelelő követési távolságot.A vádlott a konvojt utolérve a cselekményeivel erőszakkal, fenyegetéssel akadályozta a rendőrök által végrehajtott személyvédelmi intézkedést, és a közúti közlekedés szabályait több alkalommal megszegve mások életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki. Az egyenruhásokat többször is „mocskos rendőröknek” nevezte.

Egy másik vádpont szerint a terhelt egy előre bejelentett tüntetésen az egyik résztvevővel szemben foganatosított jogszerű rendőri intézkedést akadályozta. A terhelt magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat, megbotránkozást keltsen, és hosszú percekre akadályozza az előállítást.

Az ügyészség a terheltet kétrendbeli hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja.

Szabó Bálint hamar közölte, hogy lemond a tárgyaláshoz való jogáról: Bűnösnek érzem magam, beismerem a bűnösségemet. Én vezettem az autót, én követtem el a bűncselekményeket!

A férfi vallomásában elmondta, hogy nem gondolta akkor végig, hogy másban a tettével megbotránkoztatást keltene. Kérte, hogy mondják ki őt bűnösnek, és adják neki a lehető legszigorúbb büntetést.Én azzal érkeztem ide, hogy ez a történet ma lezáruljon. Szeretném, ha ma olyan döntés születne, amit már nem tud fellebbezni az ügyészség, és nem tud tovább húzódni az ügy. Partner vagyok abban is, hogy végleg elvegyék a jogosítványomat! Szeretné, ha ezzel üzenni tudna a többi politikusnak is, hogy ne lépjék túl a hatáskörüket. Egy rövid szünet után a bíró elfogadta a beismerő vallomást. Miután apróbb dolgokkal a hallgatóság megzavarta a tárgyalást, a bíró után Szabó Bálint is kérte őket, hogy fejezzék be ezt a magatartást. Az elmúlt kilenc hónapban, a saját bevallása szerint, mindent elveszített, de biztos hátteret tudnak neki biztosítani, amennyiben távozhat a börtön épületéből.

Az ügyészi perbeszédben felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem egy sima közlekedési veszélyhelyzet volt, hanem sokkal súlyosabb is lehetett volna a végeredmény.

Szabó Bálint az utolsó szó jogán elmondta, hogy nem megengedhető még egyszer olyan Magyarországon, mint ami 2006-ban történt. A mai döntéssel szeretné, hogy legyen ez egy prevenció azoknak, akik nem demokratikus és békés körülmények között fejezik ki a nemtetszésüket. Végül köszönetet mondott az eljárás résztvevőinek, amiért politikamentesen jártak el.

Tóth Miklós délben hirdetett ítéletet, e szerint Szabó Bálint bűnös, és 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítéli, amit négy évre felfüggesztett próbaidőre. A vezetéstől is eltiltották hat évre.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három munkanapi gondolkodási időt kért. A börtönből viszont szabadulhat, mert arra indítvány nem érkezett.