hirdetés

Befejeződött a nyomozás a 2017-ben történt tótkomlósi buszbaleset ügyében. A rendőrség szerint műszaki hiba és szabálytalanság okozta a tömegszerencsétlenséget, amelyben 34 munkás sérült meg. Gyanúsított lett a busz tulajdonosa, a busz üzembentartója és egy vizsgabiztos, akit foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel, a sofőrt pedig közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsítják.

 

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a rendőrség honlapján azt írta: az ügyben befejezték a nyomozást, az iratokat a gyulai járási ügyészségre továbbították.

Mint ismeretes a munkásokat szállító busz 2017. október 6-án Tótkomlós és Kaszaper között egy balra ívelő kanyar után először lement a jobb oldali útpadkára, onnan a sofőr visszakormányozta az útra, ezután a jármű a bal oldalon tért le az útról, több fának nekiütközött, majd az oldalára borult. Húszan súlyos, tizennégyen könnyű sérülést szenvedtek, öt súlyos sérültnek maradandó fogyatékossága keletkezett.

A nyomozás során kirendelt igazságügyi műszaki szakértők megállapították, hogy az autóbusz műszaki állapota nem felelt meg az előírásoknak. A járművet a baleset előtt egy hónappal vizsgáztatták le egy cég szegedi telephelyén. A szakértői vélemények szerint a balesetet okozó műszaki hibák nem a vizsgáztatás után keletkeztek, már a vizsga időpontjában is fennálltak, felismerhetőek voltak. A jármű a közúti közlekedésre alkalmatlan volt – áll a közleményben.

Milyen érdekes, hogy egy buszbalesetnél, mint itt a tótkomlósi eset is mutatja, nemcsak a sofőrt vonják felelősségre mint például a veronai buszbaleset ügyében, hanem azt is, aki a busz  tulajdonosa volt, az üzemeltetőt és még a járművet vizsgáztató személyt is.

A veronai tragédiában is, ahol a Szinyei Merse Pál iskolásai mellett mások is életüket vesztették kiderült, hogy a buszok pót tartályokkal voltak felszerelve, szabálytalanul. A buszokat vizsgáztatókat meg sem gyanúsították, igaz ezen személyek főnöke ugyanaz volt, mint, aki a sofőröké, és aki egyben a buszok tulajdonosa volt. Feltehetőleg itt is lehetett volna vádat emelni, ha rendesen lenyomozzák az esetet, de ez valahogy elmaradt.

Nos a veronai tragédia esetében sok minden elmaradt, vagy nem derült ki a nagy nyilvánosság számára , pedig itt az ékes békési példa, hogy egy buszbalesetnél kiket lehet felelősségre vonni.