hirdetés

Még mindig keresik azt a magyar katonát, aki azon a helikopteren utazott, amely légi kiképzési feladatot teljesített Horvátországban és lezuhant. Az Airbus H145-ös lezuhant katonai gép roncsai között két magyar katonát megtalált de egyik sem élte túl a balesetet .  A horvát hatóságok vizsgálják a baleset körülményeit és találgatásokba nem bocsátkoznak. Az Esti Újság úgy tudja , hogy az egyik verzió szerint a magyar helikopter nekimehetett egy kábelnek, ami miatt bekövetkezett a tragédia. A gép pilótája vér profi volt, így kizárható az emberi mulasztás.

 

A Magyar Légierő két Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített szerdán a horvát légtérben, amikor az egyik három fővel a fedélzetén, egyelőre tisztázatlan körülmények között, Horvátország középső részén lezuhant. A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.

A Magyar Honvédség első két Airbus H145M típusú helikoptere négy éve, 2019-ben érkezett Magyarországra.

A még Benkő Tibor vezette Honvédelmi Minisztérium 2018-ban jelentette be, hogy Magyarország húsz darabból álló flottát vásárol a németországi központtal működő Airbus Helicopterstől. Ezek az Airbus-gépek voltak az első igazán nagy tételek az Orbán-kormány felpörgetett katonai beszerzései között. Akkori hírek szerint a kormányzat lépcsőzetes kifizetéssel összesen mintegy 100 milliárd forintot fizetett az új helikopterekért. Ez alapján lehetett kalkulálni, hogy a gépek a járulékos költségekkel és a személyzet kiképzésével együtt átlagosan darabonként 5 milliárd forintba kerültek a költségvetésnek.

Az Airbus H145 széles körben használt géptípus, polgári célokra is használják, de a HM természetesen a katonai verziót vásárolta meg.

A megrendelt gépeknek csak egy kisebb része rendelkezett kifejezetten harcászati felszereltséggel, a többséget általánosan használható, illetve felderítő-mentő feladatokra optimalizált változatban rendelték meg. Néhány gépet pedig úgy képeztek ki, hogy VIP-szállításra is át lehessen alakítani.

Mivel igen magas szintű technikával felszerelt gépekről van szó, irányítása két fős személyzetet igényel. A kéthajtóműves helikopter a személyzeten kívül legfeljebb 9 utast szállíthat.

A beszerzés lezárását másfél éve Ruszin-Szendi Romulusz jelentette be Szolnokon. A Magyar Honvédség azóta leváltott parancsnoka 2021 decemberében azt közölte, hogy az utolsó H145M típusú könnyű, többcélú helikopter is megérkezett a németországi Donauwörth-ből Magyarországra, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra, ezzel teljessé vált a húsz gépből álló flotta.

A gépeket a honvédség szolnoki bázisára telepítették, ahol egy olyan infrastruktúrát is kiépítettek, amely alkalmas a modern helikopterek fogadására és karbantartására.

Ruszin-Szendi a gép fogadásakor azt is kiemelte, hogy az új flottával a pilótáink végre tudnak repülni évente annyi órát, hogy az nemcsak a képességeik szinten tartásához, de a folyamatos fejlődéshez is elég.

A magyar honvédelmi miniszterrel, Szalay-Bobrovniczky Kristóffal egyidőben Horvátországban is sajtótájékoztatót tartottak a magyar katonai helikopter balesetével kapcsolatban.

Mario Banožić védelmi miniszter a 24sata.hu beszámolója szerint bejelentette, hogy országa teljes körű támogatást nyújt a nyomozás során a magyar hatóságoknak.

Arra számítunk, hogy a tényleges vizsgálat hamarosan elkezdődik, amely részletekkel szolgál majd arról, mi okozta a balesetet – mondta Banožić hozzátéve, hogy három pilóta áldozatról tudnak, két holttestet már megtaláltak, a harmadik után továbbra is folyik a kutatás.

A sajtótájékoztatón a horvát légierő parancsnoka, Michael Križanec arról is beszélt, hogy két magyar helikopter indult haza a NATO-kiképzést követően Magyarországra, a legénységgel a visszaút előtt zajlott le az utolsó érintkezés.

Elhangzott az is, hogy a baleset okáról a hatóságoknak egyelőre nincs információja, ellenőrizetlen információkkal nem kívánnak foglalkozni.

A légierő vezetője azonban azt is hangsúlyozta, hogy mindenkor a személyzet kötelessége a körülöttük lévő légtér megfigyelése. Mint mondta, nem hibáztatnak senkit, de a szabály az, hogy „nézz előre, és kerülj el minden akadályt” – mondta Križanec, és hozzátette, „300 méternél kisebb magasságban nem lehet biztos abban, hogy semmi sincs a levegőben”.