hirdetés

Április 27-től csak maszkban, vagy egy kendővel, sállal az arcunkat eltakarva lehet használni a fővárosi közösségi közlekedési járatokat, ahogy a Fővárosi Önkormányzat vonatkozó rendelete alapján a BKK már korábban közölte. Ez a felelős magatartás szükséges ahhoz, hogy megvédjük a többi utast és magunkat is a koronavírus-fertőzéstől. Az új szabály életbe lépését követő napokban a BKK önkéntesei még osztanak ingyenes, mosható, textilből készült egészségügyi maszkokat tíz forgalmas csomópontban. Az akciót a MAgyar Református Szeretetszolgálat is támogatja.

A járványhelyzetben jelenleg az állampolgárok leginkább azzal segíthetnek egymáson, ha megvédik önmagukat és a másikat a fertőzésveszélytől. Ezért van szükség az új szabály betartására, amely szerint csak maszkban, vagy orrunkat és szájunkat egy kendővel, sállal eltakarva lehet felszállni a közösségi közlekedési járatokra április 27-től, hétfőtől. Az előírás betartása azért elengedhetetlen, mert a koronavírus akár két hétig is lappanghat anélkül, hogy a tünetei jelentkeznének, és ez idő alatt könnyen megfertőzhetjük akár utastársainkat is, illetve mi magunk is megfertőződhetünk. Ez ellen az arcunk eltakarása jelenti a kézenfekvő védekezést.

A BKK a szabály bevezetését követő első napokban is folytatja az akcióját, amelynek részeként a társaság dolgozói önkéntes munkában 60 ezer mosható, vasalható egészségügyi textilmaszkot osztanak ki ingyenesen tíz kiemelt fővárosi csomópontban:
• a Batthyány téren a metróbejáratnál,
• a Deák Ferenc téren az M3-as metró bejáratánál,
• Kelenföld vasútállomásnál az Őrmezői oldalon, a metró mozgólépcsője előtt,
• a Keleti pályaudvarnál a 7-es busz belváros irányú megállója mellett,
• Kőbánya-Kispestnél a buszvégállomáson a metrópótló peronjánál,
• a Nagyvárad téren a metróbejáratnál,
• a Nyugati pályaudvarnál a 4-es és a 6-os villamos Nagykörút felőli metróbejáratánál,
• az Örs vezér terén a metróbejáratnál,
• a Széll Kálmán téren a metróbejáratnál és
• Újpest Központban a metróbejáratnál.

A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozik, és első körben 5 ezer, majd később további 25 ezer maszkot adnak térítésmentesen a közösségi közlekedést használóknak. A maszkosztás nem a BKK alapfeladata; célja az, hogy minél több fővárosi utas biztonságban érezhesse magát a járműveken. A rendelkezésre álló maszkok kiosztására a BKK a helyszíneket úgy jelölte ki, hogy lehetőleg biztosítsa a főváros teljes és egyenletes területi lefedettségét. A védelmi eszközök kiosztására a kijelölt napokon reggel 7 órától minden helyszínen 1000-1000 darab maszk áll rendelkezésre, így előfordulhat, hogy azok a kiemelt érdeklődés miatt egyes csomópontokban gyorsan elfogynak.
A mindnyájunk védelmét szolgáló intézkedés betartására a közterületi FUTÁR-kijelzők, a járműveken pedig hangbemondás és a kihelyezett tájékoztató anyagok figyelmeztetik az utasokat. A kötelező maszkviselésről a BKK ellenőrei és biztonsági őrök is tájékoztatást adnak, illetve ellenőrzik is a betartását. Fontos tudni, hogy a Fővárosi Közgyűlés vonatkozó rendelete az arc eltakarását a közösségi közlekedés használatakor minden hat éven felüli utas számára kötelezővé teszi. Az előírás betartásának ellenőrzése elsősorban a védelmet és a megelőzést célozza, ugyanakkor a BKK üzletszabályzata lehetővé teszi, hogy a jegyellenőrök és a biztonsági őrök kizárják az utazásból azt, akik magatartásukkal utastársaik egészségét veszélyeztetik.

A kötelező maszk-, sál- vagy kendőviselés szabályának betartásában a BKK az utazóközönség segítségét, együttműködését kéri, hiszen egészségünk megőrzése mindannyiunk érdeke. Továbbra is fontos, hogy lehetőségük szerint az utasok is közreműködjenek a megfelelő távolság tartásában a járműveken.