hirdetés

Miközben Ratatics Péter, a Mol operatív működésért felelős igazgatója mindenkit arra kér, hogy csak annyit tankoljon, amennyire szüksége van. A százhalombattai finomító leáll és bizony ez gondokat okozhat és nem lesz elegendő üzemanyag. A Mol illetékese szerint az árstopot is meg kellene szüntetni, hogy ne legyen gond a jövőben. Azaz nem lesz egyszerű majd tankolni. De szerencsére a parlamenti képviselőink üzemanyagra többet költhetnek a jövőben, hisz így is éhbérért képviselték az érdekeinket.

 

Ratatics Péter a karbantartásról azt mondta, azt másfél éve készítik elő, 1200 ember két hónapig dolgozik majd rajta, az üzembiztos működéshez ez elengedhetetlen. A leállást eredetileg tavaszra tervezték, de az üzemanyagárstop miatt megugrott a kereslet, halasztottak nyárra. Több üzem a mostani karbantartás után már szeptemberben újraindul, a többi pedig fokozatosan utána.

A projekt méretét az ára is jellemzi: 8 milliárd forintba kerül majd a karbantartás.

Ratatics elmondta azt is,  hogy a mostani karbantartás után a Mol finomítója nem fog tudni több olyan olajat befogadni, ami nem orosz eredetű. Ehhez 2-4 év és 500-700 millió dollár befektetés szükséges. Megemlítette azt is, hogy a szlovákiai, pozsonyi finomítót is rendbe rakták, ott már újraindult a termelés.

Alapvetően a Mol a mostani leállás előtt elkezdett tartalékkészleteket felhalmozni, azonban közbejött a háború és az ellátási láncok akadozása. Az árstop miatt megugró kereslet felemésztette ezen tartalékok jelentős részét. A pozsonyi finomítóból és további tartalékokból tudják fedezni a hiányt, de nem teljesen, sőt korlátozott a lehetőség, hogy a piacról beszerezzenek.

Külön nehézség Ratatics szerint, hogy osztrák és cseh finomítók is leálltak, ahogy az ukránok is, mindenki készleteket keres a piacon. Az importot nehezíti, hogy a hőség miatt akadozik a dunai és a vasúti szállítás is, és a hatósági ár miatt nem is éri meg behozni külföldről terméket. Dízelben amúgy is behozatalra szorul az ország, még békeidőben is.

Ratatics szerint felül kell vizsgálni az árszabályozást, hogy esélyünk legyen megnövelni a szükséges import mennyiségét. Továbbá elkerülhetetlennel látszik, hogy a kormány átmenetileg hozzáférést biztosítson Magyarország stratégiai készletéhez a piaci szereplőknek.
A legnehezebb persze a nagykereskedelmi partnerek ellátása, emiatt folyton újra kell a Molnak gondolnia a stratégiáját. A lakosságnak sem lesz egyszerű, hiába az 50 literes tankolási sapka, így is leürülhetnek egyes kutakon a készletek.

A MOL  mindenkitől kéri, hogy csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van, hiszen csak így biztosítható a kellő mennyiség mindenki számára. A pánikvásárlás és a fölösleges spájzolás csak rontana a helyzeten.

 

( P.M.)