hirdetés

Míg Amerikában komoly nyomozás folyik a Microsoft európai vezetőinek korrupciója miatt, s amelyben nyakig benne lehettek hazai alkalmazottak is, az Magyarországon nem bűncselekmény. Legalábbis Polt Péter szerint. Persze azt nem tudni, hogy az USA küldött-e jogsegélykérelmet a Microsoft  botrány miatt.

 

microsoftEgyetlen feljelentés érkezett az ügyészségre a Microsoft-ügy miatt, de azt bűncselekmény gyanújának hiányában április 24-én elutasították – ezt válaszolta Polt Péter legfőbb ügyész Mesterházy Attila szocialista képviselőnek, aki arról érdeklődött, hogy indult-e vizsgálat a Microsoft-szoftverek kormányzati beszerzése miatt.

Az ügy lényege, hogy közvetítő cégek jelentős árengedménnyel jutottak szoftverekhez a Microsofttól, majd azokat teljes áron, vagy még drágábban adták tovább állami szerveknek. Mesterházy azt írja, mivel az érintett közvetítők a vizsgálat által érintett időszakban, 2013-14-ben nagyjából 8 milliárd forint közbeszerzést nyertek, a kár milliárdos nagyságrendű lehet. Emlékeztetett arra is, hogy a Microsoft négy magas rangú vezetőt kirúgott magyarországi leányától, akik aztán a Miniszterelnökségre kerültek.

Eközben az amerikai igazságügyi minisztérium a helyi tőzsdefelügyelettel karöltve vizsgálja, történt-e visszaélés az ügyben.