hirdetés

Azt kapta a Forma–1-et követő közönség az Azerbajdzsánban első ízben megrendezett Európa Nagydíjtól, amire előzetesen számítani lehetett: jelesül az egész hétvégén kiemelkedő Mercedes német pilótája, Nico Rosberg győzelemre váltotta csapata esélyét, növelve összetettbeli előnyét a szombaton hibázó csapattársával szemben.

nico rosberg

Az első kilométerektől kezdődően nyilvánvaló volt, hogy a hosszú egyenesekkel teletűzdelt azerbajdzsáni aszfaltcsík az utóbbi években domináns Mercedes terepe lesz, így nem igazán adott okot meglepetésre az a tény, hogy pénteken és szombaton is messze a mezőny előtt álltak az ezüstnyilak. Pontosabban az időmérő edzésig ez volt a módi az Európa Nagydíj helyszínén, ahol a világbajnoki éllovas Rosberg mögött már nem márkatársa következett, Hamilton ugyanis hibát vétett az időmérő edzés döntő szakaszában.

A rajt előtt még halovány reménye lehetett a jó versenyben bízó közönségnek, akik elsősorban a második rajthelyet Sergio Perez büntetése után „megöröklő” Daniel Ricciardóban vagy a Kanadában remekül startoló Sebastian Vettelben bízhattak. Azért a múlt idő, mert a remény hamar elillant: Rosberg hibátlanul indult, s bár a mezőny szépen eljött, a főbb pozíciókban álló pilóták helyezése nem változott számottevően.

Amint arra számítani lehetett, Rosberg már a futam első periódusában megnyugtató fórt tudott kiautózni. A mindenkinél gyorsabb Mercedest vezető pilóta körönként átlagosan egy másodperccel tudta növelni előnyét a második Ricciardo és az őt hamarosan megelőző Vettel előtt, miközben világbajnok csapattársa a tizedik helyről indulva néhány előzés után lépegetett magasabb pozíciókba.

A több leggyorsabb kört futó Rosberg mögött később a kerékcserék alakították a sorrendet. A legkorábban (már a 6. körben) kiálló Verstappen után hamarosan az élmezőny tagjai következtek, Hamiltonnal és például Perezzel szemben azonban Vettel a csapata javaslata ellenére sem hajtott a depóba. A 21. körben az éllovas Rosberg is új abroncsokat kapott, aki a gyors szervizelést követően közel 20 másodpercnyi előnnyel tért vissza az időközben egy záróvonal átlépése miatt 5 másodperces büntetéssel sújtott Räikkönen elé a pályára. Ricciardo ekkor már a második kerékcseréje okán hajtott a bokszba, így az ausztrál átmenetileg visszaesett a középmezőnybe.