hirdetés

Hogyan kerülhetjük el a megtévesztéseket és a helytelen döntéseket használt gumiabroncsok, illetve használt gépjárművek vásárlásakor? A cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ, kifejezetten az abroncsokra fókuszálva.

 

Egyaránt szó lesz tehát a téli gumik vásárlása esetén fontossá váló szempontokról, a gumik életkorával kapcsolatos tudnivalókról, illetve a méretre vonatkozó alapvető irányelvekről.

Téli gumik vásárlásakor győződjünk meg róla, hogy tényleg azt kapjuk-e, amiben megállapodtunk

Amennyiben használt téli gumik vásárlására kényszerülünk, akkor célszerű körültekintően eljárnunk. Gyakori ugyanis, hogy a gyanútlan vevő a megállapodásban szereplő téli változatok helyett igencsak viseltes 4×4-es gumiabroncsokat kap kézhez.

Figyeljünk tehát mindig az abroncsok oldalán található kis hópehelyre, ez jelzi ugyanis, hogy téli modellekről van szó. Erre ugyanúgy figyeljünk oda a használt abroncsok vásárlásakor, valamint a szintén használt autók vételekor is.

A gumiabroncsok profilmélységén túl az életkornak is komoly jelentősége van

Ha az embernek nagy szerencséje van, akkor a használt gépjárművek piacán ki lehet fogni egy-egy szinte alig használt, megkímélt, garázsban tartott kedvencet. Érdemes azonban ezeknél az egyébként remek vételeknél is gondosan eljárni, különösen a gumik terén.

Ezek az autók rendre idősebb emberek tulajdonában állnak, akik sokszor télen egyáltalán nem közlekednek, emiatt téligumi-szettet sem használnak. Elsőre talán ragyogó vételnek tűnik az alig futott, szinte újszerű gumiszett, ugyanakkor a tízéves élettartam jelentsen intő jelet.
Merthogy a gumiabroncsoknak is van egy szavatossági idejük, aminek a lejártával már jelentősen veszítenek a megbízhatóságukból. Öt- vagy hatévente mindenképp meg kell oldani a gumicserét, így gondoskodva a zökkenőmentes, biztonságos autózásról.

Válasszunk mindig az autónkhoz megfelelő gumikat

Az autónkhoz tartozó gépkönyvben pontos leírást kaphatunk róla, hogy milyen méretű és típusú gumiabroncsok alkalmazása javasolt a gépjárműhöz. Célszerű minden esetben ehhez tartani magunkat, és nem eltérni a megadott irányelvektől.

Ennek különösen egy-egy abroncscsere idején értékelődik fel a jelentősége. Honnét tudhatjuk, hogy a kérésünknek megfelelő gumikat kapjuk meg? Az abroncsok oldalfalán található jelölések pontos segítséget adnak, ezáltal jelentősen megkönnyítve a dolgunkat.
Mindezek mellett ajánlott, ugyanakkor nem kötelező mind a négy keréken ugyanolyan gumiabroncsokat használni. Tengelyenként azonban mindenképp célszerű törekedni rá, hogy márka, mintázat, sebesség és terhelési index tekintetében megegyező gumikat használjunk.