hirdetés

Normál esetben egy gépjármű indítókulccsal való beindítása után a feszültség alá kerülő csatlakozó miatt a mágneskapcsoló berántódik. Ezzel párhuzamosan záródik az indítómotor áramköre.

 

A motor elindulását követően a bendix gondoskodik az önindító leállításáról. Ez az alkatrész az önindító tengelyén található, a lendkerék fogaskoszorújába kapcsolódva végzi feladatát.

Az önindító motor szerepe az, hogy kis villamos motorként megforgassa a motor főtengelyét a lendkeréken található fogaskoszorúval. Ezt követően le is áll. Működtetését az autó akkumulátora biztosítja.

Abban az esetben, ha a bronzkefék elkopnak, vagy ha a kefék nyomórugójának nyomóereje nem elégséges, az alkatrészt cserélni kell.

Milyen esetben lehet felújításban gondolkodni?

Ha az alkatrészt nem érte mechanikai sérülés, általában menthető. Kivételt képeznek azon esetek, amikor a ház törött vagy javíthatatlan, például annak okán, hogy nem lehet alkatrészt rendelni hozzá.

A hozzáértő szakemberek minden esetben a felújítást ajánlják fel az ügyfeleknek, ha csak lehetséges. Nagyjából 80%-ban a felújítás járható út a Tamorin felmérése szerint. Ez a legolcsóbb és egyben leggyorsabb megoldás.

Mennyi ideig tart a felújítás?

A Tamorin vállalja, hogy 24 órán belül országosan házhoz megy az alkatrészért. Autókon felül vállalják motorkerékpárok, hajók és nehézgépjárművek önindítójának javítását is, mint a teherautók és a mezőgazdasági gépek.

A soron következő lépésben a javítást vállaló cég egyeztet az ügyféllel. Itt mindenképpen érdemes megtudakolni, mennyibe fog kerülni a felújítás. Ha létrejön a megállapodás, következik maga a javítás. A Tamorin esetében ingyenesen vissza is szállítják a felújított alkatrészt. Ha minden zökkenőmentesen alakul, másnap vissza is lehet szerelni. Jó hír, hogy minden esetben jár egy teljes éves garancia a felújított és a cseredarabos termékekre is.

Fontos, hogy mindenképpen kérni kell a számlát, amit gondosan meg is kell őrizni. Ez a záloga a későbbi félreértések elkerülésének. Számla birtokában viszont nem lehet gond garanciális probléma esetén.

Mi történik, ha nem lehet felújítani az önindítót?

Mechanikai sérülés esetén szinte mindig a cseredarab lehetőségét szokták felkínálni. Ha a felújításra túlságosan sokat kellene várni, vagy egyáltalán nem lehet alkatrészt kapni az önindító megjavításához, akkor is a cseredarab a probléma megoldásának lehetősége.

Előfordulhat, hogy új alkatrészt küldenek a szakik, ha az eredeti javíthatatlannak bizonyul. Ez történik akkor is, ha olyan típussal találják szembe magukat, ami nem felújítható, vagy nem kapnak a javításhoz megfelelő alkatrészt.