hirdetés

Lőttek az olcsó elektromos autózásnak és környezet tudatos életnek. Az energiaárak emelkednek ez biztos, kérdés, hogy pontosan mennyivel.  Az elektromos autók átlagfogyasztása alapján augusztustól 100 kilométer megtétele 4155 forintba kerül, ha 17,17 kilowattórát fogyaszt egy e autó míg eddig ez a 700 forintot sem érte el. Azaz drágább lesz a környezetvédelem és az autózás együtt.

 

Egy elektromos autó átlagosan 17–18 kilowattóra fogyasztással tesz meg száz kilométert normál, városi használat esetén, igaz, a városi terepjáró (SUV) kategóriába tartozó villanyautók fogyasztása általában bőven 20 kilowattóra felett van. A kiegyensúlyozottság kedvéért a sprinmonitor.de gépjárműfogyasztást monitorozó német oldal adatait használjuk, amely valós fogyasztók által közzétett fogyasztási adatokat gyűjt. A portál összesítése szerint – több mint 3600 elektromos autó adatai alapján – 17,17 kilowattóra az átlagos fogyasztása egy elektromos autónak száz kilométeren. Ez azt jelenti, hogy piaci áron – Magyarországon augusztustól – 4155 forintból tudja megtenni ezt a távot, vagyis kilométerenként 41,5 forintból. Míg a rezsicsökkentett áron ugyanez 633 forint volt eddig (kilométerenként 6,3 forint).

Egy átlagos benzines autó viszont 8 literes fogyasztással számolva ugyanezt az utat 3840 forintból teszi meg (kilométerenként 38,4 forintból) – igaz, a kedvezményes, 480 forintos benzinárstop mellett, amit októberig hosszabbított meg a kormány.

Mindezzel együtt kijelenthető, hogy a következő hónapokban az üzemanyagokra bevezetett ársapka miatt olcsóbb lesz az átlagos fogyasztású benzines autókkal közlekedni, mint a környezetkímélőbb elektromos járműveket használni.

A benzinárstop nélkül persze fordulna a kocka. Akkor a jelenlegi piaci árak szerint – vagyis 767 forintos 95-ös benzinárral számolva – 6136 forintba kerülne száz kilométer megtétele (kilométerenként 61,3 forint) egy átlagos fogyasztású benzines autóval. MIndez azonban ne aggódjunk hamarosan eljön.

Ugyanakkor más meghajtású járművekkel történő összehasonlítás nélkül is látható, nagyon megdrágul az elektromos autózás: otthoni töltéssel számolva több mint hat és félszeresére. Így az is fontos tényezővé válik, ki mennyit használja a kocsiját. Egy villanyautós a Twitteren írta le tapasztalatait, e szerint havonta 300 kilowattórát „tankol” az autójába.

Ez a rezsicsökkentett áron eddig körülbelül 11 ezer forintjába került, de jövő hónaptól több mint 72 ezer forint lesz.

 

( Németh Attila)