hirdetés

Egyre több a hazugság a Ryanair légitársaság járatának minszki földre kényszerítése körül. A palesztin hatóságok tagadták, hogy ők fenyegettek volna a gép felrobbantásával, amire a minszki kormány hivatkozik. Egyértelmű a rendszerellenes újságíróra fájt a foguk, igaz a Ryanair vezetője szerint kémek is voltak a gépükön. Az EU még nem döntött a szankciók ügyében. Anglia viszont lépett.

 

Elfogadhatatlan, az Európai Unió vezetői szerint is amit Fehéroroszország tett . Charles Michel a tagállami csúcsvezetők kétnapos tanácskozására megérkezve megerősítette: az értekezlet napirendjére veszi az incidenst, ide értve a járaton utazó, Minszkben előállított Raman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró ügyét is.

Határozott válaszlépésekre van szükség, ugyanis a fehérorosz hatóságok cselekedete fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra és a nemzetközi civil repülésre egyaránt – húzta alá.

A brit kormány hétfőn azonnali hatállyal felfüggesztette a Belavia fehérorosz légitársaság nagy-britanniai működési engedélyét és intézkedett arról is, hogy a brit légitársaságok ne használják Fehéroroszország légterét.

Közben a minszki politikai vezetés azzal védekezik ők csak a terrorizmus miatt léptek, hisz olyan fenyegetést kaptak, hogy a gép fel lesz robbantva. Azonban ez csak ürügy volt és hamar le is buktak, hisz a HAMASZ is kijelentette ők senkit sem fenyegettek és senkinek sem üzentek a Ryanair gép miatt.

Természetesen a Fehérorosz vezetés mindent megtesz, hogy az illegitim választások után mindenkit rácsok mögé dugjanak, akik esetleg veszélyesek lehetnek Lukasenka elnökre nézve. A levegő fogy a fehérorosz politikus körül, hisz nemcsak az EU, de Amerika sem tekinti törvényes államfőnek a választási csalások miatt.

Az ügy előzményeként vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az akcióban a fehérorosz légierő egyik MiG-29-es vadászgépe is részt vett.

A Ryanair járatán utazott Raman Prataszevics, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a minszki leszállás után őrizetbe vettek.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter hétfőn a Twitteren bejelentette, hogy felfüggesztette a Belavia nagy-britanniai működési engedélyét és utasította a brit polgári repülésügyi hatóságot (CAA) annak elrendelésére, hogy a brit légitársaságok kerüljék el a fehérorosz légteret.

 

(vámosi)