hirdetés

Miközben a vezető nélküli személygépkocsik megjelenésének a lehetősége már széles médianyilvánosságot élvez, valójában a vezető nélküli kamionok lesznek azok, amelyek nagy valószínűséggel elsőként fognak viszonylag nagy számban megjelenni a közutakon írja a nasdaq.com hírportál.

pilóta nélküli kamion

A nagy teherautó-márkák, a DAF, Daimler, Iveco, MAN, Scania és Volvo, valamint a japán Isuzu Motors és Hino Motors mind nagy erőkkel dolgoznak az önállóan navigáló járművek kifejlesztésén. Mellettük már megjelentek a kifejezetten haszongépjárművek számára vezető nélküli irányítótechnológiát fejlesztő vállalatok is, például a Peloton és az OTTO.

Az Egyesült Államokban az áruszállítás 70 százalékát kamionok bonyolítják. Az évi 9,2 milliárd tonna teheráru szállítását közel hárommillió nehéz tehergépjármű és több mint hárommillió sofőr végzi. Mindehhez 37 milliárd gallon dízel üzemanyag szükséges.

A sofőrök kiiktatása a kamionokból számos gazdasági előnyt kínál. A törvényben előírt pihenőidők kihagyásával megállás nélkül, optimális sebességfokozatban haladó, és a vezetőfülke nélkül áramvonalasabb kivitelű járművekkel időt és üzemanyagot lehet megtakarítani. Az üzemanyag-megtakarítás akár 10 százalék is lehet.

Az önállóan navigáló járművek számos tanulmány szerint akár 90 százalékkal is csökkenthetik a balesetek számát.

A McKinsey & Co. számításai szerint a vezető nélküli szállítójárművek széles körű alkalmazása 190 milliárd dolláros megtakarítást hozhatna az Egyesült Államok gazdaságának.