hirdetés

Befejezték a világ legmagasabban fekvő közúti alagútjának építését Kínában. A Szecsuant Tibettel összekötő szakaszt 2017-ben adják át a forgalomnak. 

guoliang-alagut-kinaA hét kilométer hosszú közúti alagút 6168 méteres tengerszint feletti magasságban szeli át a Csola-hegy legmagasabb csúcsát, és két órával rövidíti le az utat Csengtuból, Szecsuan tartomány fővárosából a tibeti Lhászába.

A kétsávos alagút 2012 óta épül, a forgalomnak jövőre adják át. A beruházás 1,15 milliárd jüanba, azaz 48 milliárd forintba került. Naponta 4-5000 jármű haladhat át rajta, míg a kanyargós hegyi úton legfeljebb 1500.

Az alagúttal elkerülhető a jelenlegi 40 kilométeres szerpentin, amelyen a szédítő mélységeken kívül lavinák, kőomlások, extrém hidegek és oxigénhiányos levegő is fenyegeti az autósokat.

A Hszinhua hírügynökség szerint ez volt minden idők legnehezebb alagútépítése Kínában. Az 1951-ben elkészült szecsuani volt az első autóút, amely Tibetet összekötötte Kínával. Azóta Csinghajból és Hszincsiangból is vezet autóút Tibetbe.

(Fotó: illusztráció – Guoliang alagút, Kína)