hirdetés

Az elmúlt napokban a Pápán állomásozó három NATO C-17-es szállítógép közül kettő is bekapcsolódott Európa nyugati fele és az ukrajnai háború szomszédságában található országok közötti szállító műveletekbe.

 

A NATO Nehéz Légiszállító Ezredének egyik Boeing C-17 Globemaster teherszállító repülőgépe vasárnap Hollandiából, az eindhoveni reptérről vitt hadászati fegyvereket Lengyelországba. Az Ukrajnának szánt szállítmány lajstromát maga a holland védelmi minisztérium tette közzé Twitter-oldalán.

A magyar felségjelzéssel repülő C-17-es, ahogy arról a hvg.hu is beszámolt, 50 darab német Panzerfaust-3 páncéltörőt (200 rakétával) és 400 darab Stinger légvédelmi rakétát vitt a Rzesowba. A szállítmányban volt még 100 darab mesterlövész puska 30 ezer tölténnyel és két aknakereső tengeri búvárhajó is. A gép hétfőn visszatért a pápai bázisra.

Ezzel párhuzamosan egy másik óriásgép is akcióban volt. A C-17-es a magyar állomáshelyéről először Norvégiába repült, majd onnan indult tovább Litvániába.

A Reuters vasárnapi híradása szerint a gép a NATO segítségnyújtás keretében egy norvég katonai csapatot szállított Litvániába.

(A.J)