hirdetés

Jogerőre emelkedett a Szigetvári Járásbíróság júliusban hozott elsőfokú ítélete, amelyben felmentette a tavaly júniusi királyegyházi buszbaleset vádlottját – közölte a Pécsi Törvényszék. A sofőr ugyanis olyan betegségben szenvedett, hogy váratlanul elaludt bármikor, de erről nem tudott, csak a szerencsétlenség után derűlt erre fény .

kiralyegyhazi-buszbalesetKözleményükben azt írták: a döntés azután emelkedett jogerőre, hogy a Baranya Megyei Főügyészség visszavonta fellebbezését a tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása miatt indult eljárás elsőfokú ítélete ellen.

A tavaly június 22-én Pécsről Sellyére tartó, menetrend szerint közlekedő autóbuszt vezető férfi Királyegyháza és Gyöngyfa között betegsége miatt hirtelen elaludt, majd árokba hajtott, ahol a jármű mintegy negyven méter megtétele után fának ütközött.

A busz huszonöt utasa közül – a sofőrrel együtt – összesen tizenkilencen sérültek meg, köztük hatan súlyosan. Az egyik sérült bal karját – könyöke alatt – amputálták, további két utas pedig maradandó fogyatékossággal járó sérülést szenvedett – idézte fel a bíróság.

A baleset után a kórházi ellátásra szoruló sérültek közül tízen kerültek a pécsi traumatológiai klinikára, több embert az idegsebészeti, valamint a gyermekklinikán kezeltek.

A közlemény szerint a vádlott a baleset utáni üzemorvosi vizsgálat elvégzéséig nem tudott arról, hogy olyan súlyos betegségben szenved, ami miatt bármelyik pillanatban váratlanul elaludhat.

Mivel ez – mint írták – a baleset bekövetkezéséig nem fordult elő, ezért a sofőrt a szerencsétlenség bekövetkeztében még gondatlanság sem terheli, így őt az elsőfokú bíróság bűncselekmény hiányában felmentette.