hirdetés

Fél év alatt közel félmilliárd forintnyi büntetést szabott ki a VIII. kerületi közterület-felügyelet. A közteresek tehát jól teljesítenek, igaz, sokszor vitatható módon és stílusban ténykednek. Az azonban elég fura, hogyha valaki fizetne, azt érdekes módon részletekben nem teheti meg, pedig még a rendőrségi és egyéb más bírságoknál is lehet ezzel élni. Csak a köztereseknél nem. Úgy tűnik, kell a pénz nagyon. Ugyanez vonatkozik a XIII. kerületre is, főként a Népfürdő utcában, az úszó-világbajnokságra építendő monstre uszoda környékére, ahol sajnos ész nélkül büntetnek boldog-boldogtalant az angyalföldi közteresek. A különféle KRESZ-táblákat pedig igen érdekes módon helyezik ki és alkalmazzák a szankciókat. A stílusuk pedig okítani való lenne, hogy miként ne kommunikálj, mert az árt és nem méltó a közteresekhez.

kozterulet-felugyleet-xiii-keruletA főváros területén 24 közterületi felügyeleti szerv működik, ebből 23 kerületi és egy fővárosi illetékességi körrel. Az autósok által elkövetett szabálysértések közül a legjellemzőbb a kötelező haladási irány megsértése, a megállási és várakozási tilalom megszegése. A Józsefvárosi Közterület-felügyelet az első fél évben 455 millió forintnyi bírságot szabott ki, megközelítőleg annyit, mint egy évvel korábban – írja a Világgazdaság.

A Városháza fenntartásában álló – többnyire a BKV-járatok útvonalán lévő – területeken, ahol a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság járőrei intézkednek a Hungária körgyűrűn belüli területen szegik meg legtöbbször a közlekedési szabályokat.
Leggyakrabban a védett, illetve súlykorlátozás alá eső forgalmi övezetekbe hajtanak be engedély nélkül, illetve szabálytalanul parkolnak. A FÖRI ellenőrzése alatt álló utakon az első nyolc hónapban 175 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

A XIII. kerület is jól teljesíthet, hisz az úszó-világbajnokság miatt feje tetejére állított részen a Népfürdő utcánál, sajnos összevissza vannak többnyire kirakva a különféle KRESZ-táblák. Olyannyira, ha valaki felhívja a közteresek ügyeletét, hogy most ott mi van, bizony maguk az ügyeletesek is azt mondják, hát most nem tudjuk, napról napra változik.

Ráadásul az építkezés során arra sem figyeltek,  hogy a lezárt útszakaszon vannak más sportlétesítmények, futballpályák, teniszpályák és parkolók, ahova így bejutni bizony csak szabálytalanul lehet, hisz ki van rakva, hogy célforgalom, behajtani tilos. Így, aki ide igyekezne, az ráfázhat. Bár az tény, hogy aki bemegy, az az építkezést nem tudja zavarni, hisz az nem a lezárt útszakaszon folyik, hanem attól balra a Duna menti részén. Ráadásul a munkások autói is ott állnak, ahol elméletileg nem lehet. De nekik mégis, értjük, ők kaptak kis cetlit, behajtásit, parkolósat.