hirdetés

Végleg búcsúzik a kínai Jáde Nyúl. A távol-keleti birodalom első holdjárója leállt, miután 2014-ben egy kővel történt ütközés miatt részlegesen működésképtelenné vált.

Jáde nyúl

A „nyugalomba vonulásról” szóló szerdai hivatalos közlemény felidézte, hogy a hatkerekes járművet 2013 decemberében juttatta a Szivárvány-öbölbe a Csang’o-3, Kína első leszállóegysége a Holdon. Az űrszonda 31 hónapot töltött ott, 19-cel többet, mint amennyire tervezték. Július 28-án kezdte meg 33. rendkívüli hideggel járó, nagyjából 14 földi napnak megfelelő időtartamú holdi éjszakáját. A Csang’o-3 nagy mennyiségű tudományos adatot gyűjtött, és a Jáde Nyúl (Jü tu) is, járóképtelensége ellenére, teleszkópja segítségével sok hasznos információt juttatott a Csang’o-3-nak, illetve a földi központnak.

A Jáde Nyúl felfedezett egy korábban ismeretlen holdkőzetet, több tucat tudományos publikációhoz járult hozzá és fényképeket is küldött a Hold talajának rétegződéséről. Szakemberek előre jelezték, hogy a Jáde Nyúl elektromos erőforrása folyamatosan kimerülőben van, és egy idő után nem lesz képes napelemeivel újratölteni magát.  A 972 napos rekordszolgálat után a Jáde Nyúl, ahogy korábbi hibernálásai alakalmával, most is – „hosszú álomba merülése előtt” – rövid üzenetet küldött a földi halandóknak mikroblogján. Ezúttal azonban jelezte, ez volt az utolsó. Üzenetét csaknem százezren osztották meg, lájkolták vagy fűztek hozzá megjegyzést. A volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína volt a harmadik ország, amely sikeres leszállást hajtott végre a Holdon.