hirdetés

Az egész országra kiterjeszti a tavaly decemberben Budapesten elindított civil autós ellenőrzési rendszert a rendőrség. Igaz már tavaly vidéken is akcióztak a civil, álcázott rendőr verdák.

 

A gépjárműsofőrök kerülik a kihágásokat ha rendőrautót látnak. Éppen ezért a rendőrség civil autókban ülve jobban kiszűrheti a szabálytalankodókat. A cél legalábbis ez. Azonban ezen indokkal nehéz lesz azt mondani, hogy a megelőzés a cél nem a bírságolás.
Csak a decemberi civil autós ellenőrzések során 240 esetben intézkedtek a rendőrök és csak a fővárosban.

Gyakori probléma, hogy az autósok szabálytalanul veszik igénybe a buszsávot, áthajtanak a piros jelzésen, megszegik a kötelező haladási irányt, és ha az autópályán a forgalom feltorlódik, előszeretettel közlekednek a leállósávban. Magyarországon nem az a probléma, hogy az autósok nem ismerik a közlekedési szabályokat, hanem a közlekedési morál, a közlekedés többi résztvevőjének tiszteletben tartása, egyenrangúként való elfogadása a gond, legyen az kerékpáros vagy gyalogos – hangsúlyozta, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) balesetmegelőzési osztályának vezetője Berzai Zsolt alezredes.