hirdetés

K. Zsuzsanna villamosvezető ma is retteg. Már csak utasként használja a kötött pályás járművet az egykori szegedi villamosvezető. A vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt most vádlott a Szegedi Járásbíróságon a 48 esztendős asszony, mert két évvel ezelőtt elszabadult a villamosa Szegeden.

elszabadult-villamos-szeged-delmagyarA vádirat szerint a 48 éves nő 2014. augusztus 26-án reggel 7 órakor hajtott ki Szegeden a Pulcz utcai kocsiszínből egy Tatra típusú villamossal. A remízből kiállva a vezető a villamos menetkapcsolóját nullás állásba helyezte, az előírások ellenére azonban az irányváltó kapcsolót nem állította át, és az áramkört megszakító kulcsot sem vette magához. Leszállt, hogy a váltót kézzel átállítsa, közben azonban véletlenül egyes fokozatba tette a menetkapcsolót, így a villamos elindult. A vezető a jármű mellett futva próbálta kinyitni az időközben bezáródó ajtót, de nem sikerült neki, így a villamos kihajtott az utcára, ahol a nagy sebesség miatt letört az áramszedője. A jármű egy forgalmas csomóponton, piros jelzésnél áthaladva mintegy 700 métert tett meg, amíg egy peron mellett a Kossuth Lajos sugárúton megállt.

A vádlott, K. Zsuzsanna nem tett vallomást a bíróság előtt. Azonban nem tud már villamost vezetni azóta, teljesen kikészítette az eset a 48 éves hölgyet.

A Juhász Zsuzsanna bíró által ismertetett korábbi vallomásai szerint nem ez volt az első eset, amikor magától elindult egy villamos. A problémát a vezetők többször jelezték is, de a hibát az eset bekövetkeztéig nem javították ki. Később azonban visszaszereltek a hat ilyen szegedi villamosba egy biztonsági kapcsolót, és egy pedált, amelyet folyamatosan nyomni kell ahhoz, hogy a jármű haladjon.

Egy tanúként meghallgatott baleseti helyszínelő azt mondta, 14 éves pályafutása alatt nem találkozott hasonló esettel. A korábbi forgalmi osztályvezető kifejtette, a baleset elvileg nem történhetett volna meg, mert a villamos rendelkezik akaratlan elindulás elleni védelemmel, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakemberei azonban rekonstruálni tudták a helyzetet, amelyet a járművezető figyelmetlensége mellett egy műszaki hiba tett lehetővé.

A per tanúk meghallgatásával folyatódik.