hirdetés

A török Akia buszgyártó bemutatta a BRT infrastruktúra számára kifejlesztett Metrobus 25 típusát, amely 290 férőhellyel rendelkezik.

török óriásbusz

Több török nagyvárosban is kiépítették a Bus Rapid Transit (BRT) nevű hálózatot, amely tulajdonképpen egy, a felszíni közlekedés infrastruktúráját használó, de attól fizikailag elválasztott buszhálózatot jelent. Minden a nagy szállítási kapacitásról szól, ahol nem is annyira a jármű, hanem az utascsere gyorsasága számít, például nem a buszra szálláskor, hanem a megállóba érkezéskor kell jegyet/bérletet érvényesíteni.

Ezekre az igényekre szabták az Akia Metrobus 25-öst, amely nevének megfelelően 25 méter hosszú, dupla csuklós, összesen 5 tengelyes autóbusz. Oldalanként négy ajtó található, mindegyiknél ott a kinyitható rámpa a kerekesszékesek utazásának megkönnyítésére. Az is gyorsítja az utasforgalmat, hogy alig van ülőhely: a 290 fős kapacitásból mindössze 29 ilyen.
A megrendelő igényeinek megfelelő hajtáslánccal tudják szállítani a járművet, a dízelmotoros változatban Euro 6-os tisztaságú Mercedes-Benz turbódízel dolgozik, de lehet kérni dízel-elektromos  hibrid hajtással is.

(Forrás: AM)